avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputare lipsa gestiune din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputare lipsa gestiune din salariu

Lucrez la o firma, in fiecare luna mi se opreste o parte din salariu ca garantie de gestiune.
In urma inventarului s-au constatat lipsuri in gestiune, magazinul este impartit pe raioane fiecare angajat raspunzand de raionul sau. Am semnat un act prin care am fost de acord sa mi se opreasca din garantie o parte din lipsa totala (aproximativ cat era lipsa pe raionul meu).

Acum angajatorul mi-a trimis un alt act in care as avea de plata o suma mult mai mare decat lipsurile de pe raionul meu, in plus ar trebui sa fiu de acord sa mi se opreasca 1/3 din salariu, nu doar garantia. Bineinteles ca nu am semnat.

Ce pot face in situatia asta, cum pot contesta repartizarea lipsurilor? In cazul in care nu voi semna nimic mai mult ca sigur imi vor opri bonurile de masa si bonusurile pe care le primesc pe langa salariu. Au voie sa faca asta? Ce pot face eu?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Octombrie 2010
euangajat, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 18:38, 3 Octombrie 2010
si nu ati solicitat sa vi se explice in scris de catre angajator pt ce vi s-a imputat o suma mai mare decat cea convenita?
Retinerea nejustificata a unor sume reprezentand venituri de natura salariala poate fi motivul initierii unei actiuni judecatoresti de recuperare a sumelor cuvenite si retinute nejustificat . Bineinteles ca trebuie sa va asumati si eventualele neplaceri / hartuiri ale angajatorului caruia nu o sa-i convina situatia .... Solicitati in scris explicatii cu privire la retinerile operate ...
si nu ati solicitat sa vi se explice in scris de catre angajator pt ce vi s-a imputat o suma mai mare decat cea convenita?
Nu am solicitat, ce pot face daca solicit dar nu mi se ofera raspunsul? Repartizarea s-a facut din pix in 5 minute de catre seful sefilor fara a tine cont de nimic, prima data suma a fost in concordanta cu lipsurile, ulterior dataorita unei situatii neprevazute suma totala de plata pe gestiune a crescut, iar diferenta mi-a fost repartizata doar mie si unui coleg.


Retinerea nejustificata a unor sume reprezentand venituri de natura salariala poate fi motivul initierii unei actiuni judecatoresti de recuperare a sumelor cuvenite si retinute nejustificat .
Treaba este ca nu stiu daca au dreptul sa-mi opreasca bonurile de masa si bonusurile.
solicitati in scris sa vi se comunice motivul si dati in judecata angajatorul.
Conform legislatiei muncii nu vi se poate imputa de catre angajator plata unor lipsuri in gestiune decat in urma unei sentinte judecatoresti. Deci ramane varianta angajamentelor de plata din partea dvs ceea ce presupune acordul dvs. Inteleg ca este vorba de o gestiune comuna. In acest caz ar trebui ca aceste lipsuri sa se constate in urma unui inventar, care in urma valorificarii sa dea ca rezultanta lipsurile respective. Atentie valorificarea inventarului se refera si la modalitatea de compensare a minusurilor cu plusurile din gestiune. Solicitati nu inventarul in sine neaparat ci si valorificarea acestora, deoarece s-ar putea sa aveti surpriza ca minusurile sa se impute, iar plusurile sa se inregistreze. E o procedura mai complexa inventarierea care presupune o anumita metodologie si alte proceduri ce urmeaza dupa incheierea inventarului.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputare diferente inventar marinica_ph marinica_ph buna ziua, din martie anul trecut sunt sef depozit la soc com x. la momentul cand am semnat contractul individual de munca am semnat si pentru raspundere ... (vezi toată discuția)
Imputare diferente inventar marinica_ph marinica_ph buna ziua, din martie anul trecut sunt sef depozit la soc com x. la momentul cand am semnat contractul individual de munca am semnat si pentru raspundere ... (vezi toată discuția)
Imputare minus in urma inventarului florin_iny florin_iny lucrez la o firma de retail si recent am avut inventar si a iesit un minus destul de mare,iar conducerea vrea sa ne retina o anumita suma de bani fiecarui ... (vezi toată discuția)