avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de paternitate militari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de paternitate militari

poate beneficia un militar de concediu de paternitate prelungit daca are atestat de puericultura? daca da in baza carei legi? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:55, 4 Octombrie 2010
1. Concediul paternal se acorda in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 210/1999 – Legea concediului paternal. Dupa cum reiese chiar din titlul actului normativ, beneficiar al acestui concediu este tatal copilului nou-nascut care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de acesta.

2. Potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 210/1999, "Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului."

3. Durata acestui concediu este de 5 zile lucratoare. Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data.

4. Urmare suspendarii pe aceasta perioada a prestarii muncii de catre salariat, evident ca se suspenda si plata salariului, tatal copilului nou-nascut beneficiind insa de o indemnizatie pentru concediu paternal care se plateste din fondul de salarii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective si se include in veniturile impozabile ale salariatului.

5. Indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)
Conditii concediu paternitate ContSters109653 ContSters109653 In ce conditii poate un tata sa intre in concediu de paternitate. Am inteles ca acest concediu nu este acelasi cu cel pentru ingrijire copil. Dar pentru ... (vezi toată discuția)