avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj cu multe semne de intrebare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj cu multe semne de intrebare

Buna ziua,

As dori cateva sfaturi de la cineva de specialitate daca se poate.
Tatal meu a decis sa divorteze de mama mea, dupa 30 ani de casnicie presarata cu conflicte, certuri, neintelegeri si relatii extraonjugale (din partea lui – mama are dovezi).
Din cate am inteles, el va introduce actiunea de divort in curand si a amenintat-o pe mama ca ii va lua tot. Ma intereseaza ce poate obtine el in urma unui partaj, si ce ar putea obtine mama. Mai adaug ca eu si fratele meu nu mai suntem minori, dar fratele meu inca locuieste in casa cu parintii. Asadar, o prezentare pe scurt a bunurilor mai importante:
- apartament cumparat de mama (cu ajutorul parintilor ei) inaintea casatoriei (apartamentul e pe numele ei), dar ratele au fost achitate si in timpul casatoriei din veniturile comune ale celor 2 soti. Nu se poate dovedi practic cine a platit mai mult. Din spusele ei, mama se ducea lunar la CEC si platea rata din veniturile la comun. Casa e platita din 1989.
- Garsoniera mostenita de mama mea de la mama ei cand aceasta a decedat (in timpul casatoriei).
- Casa la tara, construita in timpul casatoriei (in principal din banii sotului care castiga bine pe vremea aceea, dar cu munca, nervii si sub supravegherea sotiei), casa care e trecuta pe numele fiului, iar parintii au drept de folosinta pana la moarte.

Ma ingrijoreaza ca el o ameninta pe mama ca o va distruge, ii va lua tot, iar ea va ramane in strada. Ce drept are el asupra apartamentului, luand in considere ca ratele pentru acest apartament au fost platite si din castigurile lui?
Stiu ca garsoniera este considerata bun propriu mamei. Are putea avea el vreun drept la ea?
Nu stiu cum va fi considerata casa de la tara, care e pe numele fratelui meu.
Mama si-ar dori sa ajunga la o intelegere cu el cu privire la partaj, dar deocamdata nu se poate discuta cu el. Iar el este convins ca va avea multe de castigat de pe urma partajului.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:42, 6 Ianuarie 2008
daca sunt bine informata..garsoniera este a mamei,de aceasta nu se poate lega,este primita mostenire

casa de la tara este pe numele baiatului,ceao si larevedere,ce este dat,este dat...ii ramine doar uzul fruct..

cu apartamentul ...am inteles ca e pe numele mamei...in locul mamei m-as duce miine cu dvs. la notar (fata daca am inteles bine),v-as vinde-o cu uzul fruct si sa il vad eu pe stimabilul casanova in lupte in instantele din romania..procesele cu case pot dura ani de zile..unul la noi a durat peste zece ani de zile...informati-va la un notar sau avocat si faceti-i figura,daca este posibil...ca sincer vorbind nu merita altceva dupa ce i-a distrus mamei dvs. tineretea ...30 de ani de chin ii dau mamei tot dreptul sa faca acesti pasi...si sa fiu sincera in locul dvs. si al mamei decit sa i-o las lui si c.....lui (scuzati expresia),mai bine as merge zece ani in instanta...

avem si noi un caz in vecin asemanator..la 60 ani,nu e gluma,o pereche..au luat in gazda o tinara domnisoara din Moldova de 22 de ani...ca dupa un timp sa afle doamna ca domnul se tine cu domnisoara...si in final a bagat divort domnul si a luat-o pe domnisoara de nevasta ,trecindu-i partea lui din vila domnisoarei,care ii face fostei sotii viata iad in aceeasi casa....deci va putei astepta la orice...asa ca luptati din timp!
Fiecare caz e diferit si nu trebuie sa avem preconceptii. Cel putin nu in domeniul asta.
Bunurile comune (uzufructul casei si partea din apartament platita in timpul casatoriei) se va imparti ori 50-50 ori ori in functie de care si cum demonstreaza ca a avut venituri mai mari. Inteleg ca tatal a avut astfel de venituri o perioada, dar per ansamblu, ele au fost comparabile sau considerabil diferite?
Conteaza orice fel de venituri, chiar si ilegale (sa spun asa, adica cele incasate din munca la negru etc.), demonstrate oricum, chiar si prin martori.

Daca tatal ataca actul de proprietate al casei, aratand ca este o donatie indirecta, se imparte intreaga casa intre cei doi, daca nu se imparte numai uzufructul: se evalueaza acesta in bani si se imparte conform procentelor parintilor. Sau... se lasa asa, in folosire comuna... Da' e cam nasol de copil atunci, caci tatal poate oricand inchiria bunul...

Contactati un avocat. Solutia de mai sus cu vanzarea nu e tocmai buna, caci un proces in anularea contractului se va pierde foarte usor de mama... Se poate arata simularea, lipsa pretului...
Pentru probleme juridice care ar putea ajunge in instanta va recomand intotdeauna sa contactati un avocat, caci notarii nu au experienta in ceea ce priveste sansele de reusita in atacarea unui act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj la divort oasele_mellle oasele_mellle buna ziua!am si eu o nelamurire!parintii mei vor sa divorteze.tata violent,alcoolic.ei au un apartament dobandit dupa casatorie,acesta ma gandesc ca se va ... (vezi toată discuția)
Partaj vanzarea apartament Arghir Arghir Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita. Situatia fiind: Parintii mei au divortat ... (vezi toată discuția)
Partaj donisa donisa Buna ziua. de 4 ani sunt in Anglia si am divortat de sotul meu in aceasta tara el fiind in Romania.divortul s-a pronuntat anul trecut in octombrie si este ... (vezi toată discuția)