avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical neplatit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical neplatit

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 6 luni si toata luna septembrie am fost nevoita sa stau in concediu medical ( si se pare ca voi sta incontinuare daca nu vreau sa-mi pierd bebelusul).
Am depus la locul de munca concediul medical si am luat numar de inregistrare.
Pe data de 01.oct trebuia sa primesc salariu si nu l-am primit, iar patroana a spus ca ea nu-mi plateste concediul medical.
Va rog invatati-ma ca pot sa fac sa beneficiez de drepturile mele, imi e si teama sa nu imi faca si ale greutati, mai ales ca nici nu pot umbla prea mult dupa acte datorita starii mele de sanatate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:19, 4 Octombrie 2010
Mergeti la ITM si/sau Casa de Pensii de care apartineti si depuneti o sesizare prin care le spuneti ca nu ati primit banii. Ei vor discuta cu patroana dumneavoastra si o sa ii ceara ca in termen de ... zile sa vina cu dovada platii catre dumneavoastra. Sigur o sa primiti banii.

Mult succes!

Paula
Va multumesc pentru raspus.
Sesizarea o pot face imediat sau trebuie sa astept un numar de zile legal?
Incercati sa mai dicutati cu patroana, oricum ea isi recupereaza banii, deci nu ii plateste de la ea. Pe cale amiabila este mai ok. Insa daca nu va da banii, mergeti sa faceti sesizarea cat mai repede, pentru ca oricum au termen 30 de zile pentru a va raspunde.

Mult succes!
Paula
1. Din OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. ITM nu poate obliga pe angajator sa plateasca (nu are parghiile necesare) iar Casa de Pensii nu are legatura cu asa ceva.
3. Va adresati Casei de Asigurari de Sanatate care poate sanctiona pe angajator daca nu va plateste indemnizatia pe care oricum o recupereaza de la Casa de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical ird390 ird390 buna ziua ma adresez si eu cu o intrebare destul simpla pt unii dar pt mine e mai greu de inteles pt ca eu nu am avut niciodata medical pana acuma de cand ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul postnatal roxanamartin roxanamartin am si eu o problema.pe data de 5 12 2010 am intrat in concediu prenatal pana pe data de 16 martie 2011.angajatorul mi_a platit doar concediul pt luna decembrie ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical yoyo_s2007 yoyo_s2007 sotia fratelui meu a nascut in luna august. Firma la care a lucrat a tot amanat-o pana acum cu plata concediului medical pre si post natal pe motiv ca nu i-a ... (vezi toată discuția)