Pe facturi la "Denumire produs" am scris ceva de genul "contravaloare prestari serv cf. contract nr.xxx(nr contractului respectiv)". PFA-ul meu intradevar nu e platitor de TVA, firma nu stiu, problema cu firma era alta (asta fusese si motivul denu am fost angajati cu carte demunca) avea probleme cu fiscul sau sau era deja inchisa si functiona la negru (aflasem lucrul asta intre timp) si ganditi-va ar fi trebuit sa fiu cel mai mare dobitoc sa las numele firmei cu buna stiinta pe contract.
Da am toate facturile si chitantele inregistrate cu toate platile la stat la zi, inclusiv noile declaratii si tot odata am si suspendat activitatea pe un an de zile pt. ca nu prea mi-a mers treaba,am iesit mai mult in pierdere
marian1972 a scris in 4 Oct, 14:33:
eu sunt PFA de anul trecut din octombrie (… ) negasindu-mi clienti la inceputul anului m-am angajat la o firma sa zicem "X" care se ocupa de recrutare persoane pt. munca in strainatate. Vazand ca administratorul (patronul) firmei e neserios (… ) m-am hotarat sa fac si eu acelasi lucru poate ceva mai putin adica sa ofer consultanta si sa ofer de lucru oamenilor in strainatate (… ) Au apelat cateva doamne la firma "X" cu cerinta sa plece in Italia la munca, patronul acestei firme le cerea o gramada de bani pt. a pleca, ele neavand de unde sa-i dea (… ) m-am oferit cale ajut eu sa plece prin PFA-ul meu, ele au fost de acord, mentionez ca totul a fost verbal printro convorbire telefonica. Nu le-am cerut bani decat pt. contractul de mediere(consultanta) si biletul de avion, restul comisionului urmand sa-l plateasca in Italia la cel care se va ocupa de ele (… )
Intrebare: s-a ocupat cineva de ele acolo?
Dupa ce l-am redactat din graba l-am si trimis doamnelor prin e-mail nemaicitindu-l si eroarea a fost ca a ramas numele firmei "X" pe contract cu toate datele aferente si numele meu ca administrator.
Numele dv ca administrator… Adica, scriindu-va numele in “rubrica administrator” nu v-ati dat seama ca e cusuta cu ata alba?
Inselaciunea poate fi retinuta in ideea ca doamnele stiau ca pleaca prin intermediul unei firme – care le-ar fi asigurat anumite conditii etc si mai stiu eu ce, iar dv nu ati fost capabil sa o faceti… Practic, ele au semnat contractul cu firma X dar dv le-ati dat acele contracte in calitate de pfa… Ziceti ca le-ati spus ce si cum… Ele au recunoscut ca le-ati spus ce si cum?
Dv v-ati dat – conform datelor din contract – ca fiind administratorul firmei X – ceea ce este inselaciune… Am mai intrebat: doamnele au recunoscut ca le-ati spus ca le ajutati in calitate de pfa?
marian1972 a scris in 4 Oct, 18:32:
inca o problema ar fi ca eu am refacut contractele cand mi-am dat seama de eroare dar acelea nu mai sunt semnate de ele
Mai sus ati scris ca le-ati trimis contractele prin e-mail… Vi le-au trimis inapoi, semnate? Nu se intelege deloc care e momentul incheierii contractului…
Altfel spus ati incercat sa “acoperiti” inselaciunea… redactand alte contracte...
marian1972 a scris in 6 Oct, 10:56:
daca eu nu m-am mai uitat peste contract a ramas si stampila acelei firme, daca il citeam vedeam ce este neinregula
Later edit: cand ati semnat nu ati vazut stampila firmei? V-am mai intrebat, dar :whistle: Angajati un avocat, nu-i luati de pacalici pe politai...
Ceva mai sus scrieti ca ati redactat contractul si ati omis denumirea SC… Cum poate redacta cineva un contract “fara sa se uite peste el”?
Si la 17:15 marian1972 a scris:
defapt l-am luat ca "model" dar nu am schimbat tot in el.
Aceeasi intrebare: daca ati “schimbat” “ceva” cum ati reusit sa aflati ce trebuie modificat fara a citi tot contractul?
marian1972 a scris:
Si da pe aceste contracte am facut chitanta si factura
Si va intrabam: chitantele sunt pe numele pfa, dar doamnele au originalul acestor documente? Si factura trebuia semnata de ele – daca ziceti ca le-ati taiat chitante si ati intocmit facturi. Fara semnatura doamnelor pe factura e… nu e bine: puteati intocmi facturile respective ulterior semnarii contractelor prefabricate…
marian1972 a scris:
PFA-ul meu intradevar nu e platitor de TVA, firma nu stiu, problema cu firma era alta (asta fusese si motivul denu am fost angajati cu carte demunca) avea probleme cu fiscul sau sau era deja inchisa si functiona la negru (aflasem lucrul asta intre timp) si ganditi-va ar fi trebuit sa fiu cel mai mare dobitoc sa las numele firmei cu buna stiinta pe contract.
Dobitoc? Nicidecum – doar… oportunist: sa profitati ca firma e “inchisa” si sa va folositi de unele documente ale acesteia. Nu zic ca e asa, ci doar ca asa… arata…
Zau, dv scrieti aici ceea ce credeti ca va avantajeaza, dar lucrurile sunt – sigur – ceva mai complicate…
Alambicata poveste, dar cum spuneau si altii: daca ele nu au suferit o paguba materiala e greu sa dovedeasca faptul ca ar fi “nimerit mai bine” daca dv erati cine credeau ele ca sunteti… Pentru anchetatori contractele initiale (cu denumirea firmei X ) sunt dovada inselaciunii…
S.C. care trimit oameni la munca in strainatate trebuie sa fie acreditate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca… Firmele care au fost acreditate, in baza Legii 156/2000, la data de 15 iunie 2001, de catre MMSS pentru a desfasura acest fel de activitate… (a se vedea si HG in domeniu si modificarile intervenite de-a lungul timpului).
A “trimite” pe cineva la munca in strainatate inseamna a-i asigura un contract de munca… Au avut aceste doamne contract de munca? Daca nu, incet-incet, intelegeti unde este inselaciunea: ele ar fi putut crede (pe buna dreptate) ca vor avea…
Mie imi pare ca totul a fost O.K., mai putin cu firma si stampila.
Se pare ca doamnele au ajuns la locul de munca in mod legal si nu asa cum se intampla in anumite cazuri...adica ajung acolo si ajung degeaba...
Pana la urma, daca contractul a fost executat in conditii normale inselaciunea ar putea fi greu de retinut deoarece daca conditiile de munca erau cele contractuale intocmai ca la cealalta firma doamnele nu au fost inselate in privinta executarii prestatiei.
Ar mai fi interesant de stiut daca au ajuns la acelasi loc de munca (adica intocmai ca in situatia in care ar fost trimise de firma cu stampila) sau la un alt loc de munca (adica la o alta locatie din strainatate).
Cat priveste acreditarea din partea statului discutia ar fi alta...
avocat Claudiu Lascoschi