avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota disponibila si rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota disponibila si rezerva succesorala

Care se poate vinde?
Pentru cazul: fiu unic - 3/8 parti indivize; vanzator - 5/8 parti indivize
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:12, 2 Mai 2012
Se poate sa detaliati putin intrebarea?
Apreciez.

Dupa decesul mamei, conform certificatului de mostenitorm am ramas cu 3/8 din constructii, restul nu a fost declarat de tata (teren intravilan si extravilan). Intre timp vinde 5/8 din constructii si 1/1 intravilan ( curti constructii si teren arabil) si apoi pleaca pe vecie. Sper sa fiu inteles.
In final am ramas cu 3/8 din constructii. Cui ii revine terenul extravilan?
Multumesc!

Contradictia de solutionat:
1. Rezerva descendentilor variaza, potrivit art.841 Cod Civil, in functie de numarul acestora:
- daca de cujus a lasat un singur copil, rezerva acestuia este de 1/2 din mostenire;
2. Rezerva sotului supravietuitor, conform art.2 din Legea 319/1944, este de 1/2-a parte din cota de succesiune la care este indreptatit ca mostenitor legal, adica:
- 1/8 din mostenire, cand sotul vine in concurs cu descedentii defunctului;
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Doncean, utilizator
Daca sunteti unic mostenitor culegeti intreaga mostenire,a parintilor,mai putin ce a fost vandut.
Rezerva succesorala este intangibila si cumparatorul, prin contractul de vanzare cumparare, si-a asumat toate riscurile, inclusiv de a nu trage pe notar la raspundere pentru incalcarea legii.
Vanzatorul are la dispozitie cota disponibila, numai dupa iesirea din indiviziune.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Doncean, utilizator
Vânzarea unei succesiuni (moşteniri) este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane, fie comoştenitor, fie o persoană străină de moştenire.
O asemenea vânzare este posibilă numai după momentul deschiderii succesiunii, pentru că altfel suntem în prezenţa unui pact asupra unei succesiuni nedeschise, interzis de lege sub sancţiunea nulităţii absolute, şi numai dacă succesibilul a optat în sensul acceptării succesiunii în termenul prevăzut de lege (de altfel, faptul vânzării moştenirii echivalează cu o acceptare tacită a acesteia).
Potrivit art. 1400 C. civ., o asemenea vânzare produce efecte între părţi de la data deschiderii succesiunii.

Alte discuții în legătură

Cum se face succesiunea? nedumeriri Doncean Doncean Caz: Mama moare. Unic mostenitor la parinti. Tata in viata. Mi se face act de mostenitor dupa mama si primesc 3/8 din constructii. Cu 5/8 din constructii ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale mototolea mototolea buna ziua ma numesc ionela,si am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Suntem 3 surori,de curand unul din parintii nostri (tatal)a decedat.inainte de deces ... (vezi toată discuția)
Motive anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager - nulitate absoluta, de fond Doncean Doncean MOTIVELE ACESTEI ACTIUNI SUNT: IN FAPT: Contractul de vanzare cumparare are nulitate judiciara, fiind o intelegere amiabila intre parti in raport cu ... (vezi toată discuția)