avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti

Buna seara,
Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii.
Ce procent de mostenire primeste sotia supravietuitoare din totalul averii(30%, 50%???) etc. si in baza carui temei legal(lege, art.) se face "imparteala"?
Daca decedatul - tatal- a mostenit un teren dupa parintii lui, sotia supravietuitoare are dreptul de mostenire din acel bun? In ce cuantum si unde este reglementat acest lucru(temei legal).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: popc , utilizator 11:28, 19 Iulie 2011
un sfert iar restul copiii;pt mai multe detalii vb cu un av
Multumesc. Imi puteti spune si un temei legal?
popc a scris:

Multumesc. Imi puteti spune si un temei legal?

De aceea va trebuie avocat:
MOSTENITORII REZERVATARI
Din dispozitiile art. 841, 843 C. civ. si art. 2 din Legea nr. 319/1944 rezulta ca mostenitorii rezervatari sunt doar descendentii, ascendentii privilegiati si sotul supravietuitor ai defunctului
1. Descendentii
Cuantumul rezervei. Potrivit art. 841 C. civ., in cazul in care la succesiune vin copii ai defunctului, cotitatea disponibila a mostenirii nu poate depasi:
-1/2 din succesiune, daca lasa un copil;
-1/3 din succesiune, daca lasa doi copii;
-1/4 din mostenire, daca lasa trei sau mai multi copii.
Implicit, rezulta ca rezerva va fi de: 1/2 din succesiune pentru un copil, 2/3 din succesiune pentru doi copii si 3/4 din succesiune pentru trei sau mai multi copii.
2. Ascendentii privilegiati
Cuantumul rezervei. In randul mostenitorilor rezervatari art. 843 C. civ. include pe mama si pe tatal defunctului, daca acesta nu lasa descendenti. Este vorba asadar de parintii defunctului, fiind indiferent daca de cujus s-a nascut din
casatorie sau dinafara casatoriei. In cazul filiatiei rezultate din adoptie, adoptatorii vor lua locul parintilor firesti.
Conform art. 843 C. civ., cotitatea disponibila a mostenirii nu poate trece peste 1/2 din masa succesorala daca cel decedat lasa in viata ambii parinti sau peste 3/4 din succesiune daca lasa in viata un singur parinte, in mod corelativ, rezerva fiind de 1/2 sau 1/4 din succesiune.
Parintii defunctului fac parte din clasa a doua de mostenitori impreuna cu colateralii privilegiati sau descendentii acestora, dar rezervatari nu sunt decat cei dintai.
3. Rezerva sotului supravietuitor
Cuantumul rezervei. Din dispozitiile art. 2 din Legea nr. 319/1944, rezulta ca, in cazul in care defunctul lasa un sot supravietuitor, liberalitatile facute de sotul predecedat nu pot depasi jumatate din cotele de mostenire legala prevazute la
art.1 din aceeasi lege in favoarea sotului supravietuitor, cote care, asa cum am vazut (supra nr.104) difera in functie de clasa de mostenitori legali cu care vine in concurs. Se deduce deci ca rezerva sotului supravietuitor va fi de:
-1/8 din masa succesorala in concurs cu descendentii (jumatate din cota legala de 1/4);
-1/6 din succesiune in concurs cu ascendentii si colateralii privilegiati, daca acestia vin impreuna la mostenire (jumatate din cota legala de 1/3);
-1/4 din mostenire in concurs fie cu ascendentii privilegiati, fie cu colateralii privilegiati (jumatate din cota legala de 1/2);
-3/8 din succesiune in concurs cu ascendentii ordinari (clasa a treia de mostenitori) sau cu colateralii ordinari (clasa a patra de mostenitori) (jumatate din cota legala de 3/4);
-1/2 din succesiune cand exista donatii care se imputa asupra cotitatii disponibile a mostenirii si liberalitati testamentare (legate) (jumatate din intreaga succesiune, care ar fi revenit sotului supravietuitor in lipsa de mostenitori legali).
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
emil6702, utilizator
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Mostenire-moare unul din soti/nu sunt copii Mihaela Gradinaru Mihaela Gradinaru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati/indrumati in vederea intelegerii si rezolvarii unui mare mister. Pornesc de la o intrebare care va genera o alta, si probabil ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)