avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare constructie

Problema pe care o am e legata de niste constructii neintabulate.
Strabunicii mei au cumparat in anul 1938 un teren pe care se aflau mai multe constructii, dintre care numai una (casa cu etaj) a fost intabulata. Pe terenul respectiv s-au mai aflat insa si alte constructii, inca o casa mai mica si un atelier, care nu au fost niciodata intabulate. Cu toate acestea familia mea le-a stapanit ca proprietar. Ulterior, in anul 1956, terenul respectiv cu tot ce se afla pe acesta (toate constructiile), au fost nationalizate. In anul 2000 imobilul respectiv a fost retrocedat in urma unui proces catre bunica mea, care l-a donat tatalui meu, actualul proprietar. Intre timp, situatia a ramas neschimbata, in CF este inscris doar terenul si cu o casa, iar alta casa si un atelier sunt neintabulate. Cu toate acestea, statul a recunoscut oarecum dreptul tatalui meu asupra constructiilor neintabulate (atelierul este inchiriat regiei locale de apa si canalizare, iar casa este inchiriata de asemenea, cu contract inregistrat la finante; cladirile neintabulate sunt inregistrate in baza de impunere a primariei si se plateste impozit pe acestea).
As fi vrut sa aud o parere legata de calea de urmat pentru obtinerea in instanta a constatarii dreptului de proprietate asupra cladirilor neintabulate.
Ma gandesc ca accesiunea imobiliara artificiala se refera la constructii edificate de proprietarul terenului pe acel teren, dar in cauza mea cladirile neintabulate nu au fost edificate de actualul proprietar sau de catre antecesorii acestuia, ci le/au dobandit impreuna cu terenul.
In cazul uzucapiunii s-ar pune problema peroadei in care imobilele au fost nationalizate, pentru ca imobilul a fost retrocedat bunicii mele in anul 2000, asa cum am mai mentionat. Nici martori nu prea mai exista acum care sa probeze ca strabunicii mei au dobandit in 1938 terenul impreuna cu toate constructiile de pe acesta.
Cel mai recent răspuns: mirceal , utilizator 15:28, 7 Octombrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Accesiunea imobiliara are un temei juridic,al proprietatii terenului de catre un altul,si a materialelor de catre altul!Autorul prop.poate invoca accesiunea,rascumparandu-si valoarea manoperei, si a amterialelor!
Daca a fost un constructor de...bunacredinta,se poate invoca accesiunea ,altfel se confisca totul catre prorpietarul terenului!!!
Uzucapiunea nu este incidenta in situatie,caci terenul a fost luat ca fiind al....altuia !


Eu am spus ca tatal meu poseda si constructia si terenul, si ca le-a dobandit pe toate si ca este interesat sa-si intabuleze dreptul de proprietate si aspura constructiilor. Nu vreau ca altcineva sa isi rascumpere valoarea manoperei si a materialelor constructiei. De altfel, toate aceste imobile au fost cumparate de catre familia mea in anul 1938, dar nu avem acte cu privire la unele dintre cladiri, ci numai pentru o cladire si pentru teren. De aceea ma refeream la uzucapiune. Nici nu se mai stie de la cine s/au cumparat si cine sau unde ar fi mostenitorii vanzatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune maitrei maitrei [b]Bună seara. Am o rugăminte. Locuiesc într-o casă, construită de bunicii mei, pe un teren cumpărat de la o bancă in anul 1938 (deţin chitanţe cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune urgent??? cristinaghita cristinaghita Tatal meu a cumparat in anul 1960 fara chitanta, 350 mp de teren in intravilan. Pana in anul 1965 el a ridicat o casa fara autorizatie de constructie (ca asa ... (vezi toată discuția)
Invocarea uzucapiunii pentru un teren al primariei de care se servesc mai multe persoane Radu Lupascu Radu Lupascu Buna ziua ! Problema se pune in felul urmator : Sunt proprietar pe casa si terenul de sub ea din 1974. De la acea data pana in prezent am folosit terenul ... (vezi toată discuția)