avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru partaj

am inteles ca in cazul partajului judiciar,taxa de timbru se calculeaza procentual in functie de valoarea masei partajabile.cum se evalueaza masa de patajat pt a se stabili taxa de timbru?cand se suporta aceasta taxa?cine o suporta?si daca reclamantul cere ca paratul sa sporte cheltielile de judecata in cadrul procesului de pataj,instanta poate sa dispuna acest lucru?sau cheltuielile de judecata vor fi suportate de ambele parti?
Cel mai recent răspuns: trainee , utilizator 09:57, 10 Octombrie 2010
taxa pentru partaj e 3% din valoarea masei partajabile. taxa poate fi si mai mare daca ceri peste cota prezumata de 50% si cealalta parte contesta cota mai mare indicata. valoarea masei partajabile se indica in actiune, apoi de regula se stabileste prin expertize, daca partea adversa nu e de acord cu valorile indicate.
taxa se plateste de reclamant la inceput, pt ca altfel instanta nu e investita. se pot cere cheltuielile de judecata de la parat, dar acestea se acorda doar prin hotararea finala, cand le recuperezi, nu poate fi obligat paratul sa le achite in locul reclamantului. iar in cazul partajului situatia e putin diferita, pentru ca se considera ca nu cade in pretentii una din parti, asa ca toate cheltuielile nu se recupereaza de la adversar, ci se compenseaza. dar asta iarasi la sfarsit, prin hotarare.
exista insa posibilitatea ca, in temeiul oug 51/2008 sa obtii o scutire, macar partiala de la plata taxei de timbru, sau cel putin o esalonare.
am inteles totusi ca taxa de timbru e fixa si ca procentul ala se plateste in cazul in care se contesta bunurile,marimea drepturilor,etc,de catre cel care contesta.cum e pana la urma??
e 3% din masa partajabila daca se cere 50%-50%. daca tu vrei 70%-30% de exemplu, vei plati 3% din tot si inca o taxa care se calculeaza dupa o formula pentru diferenta de 20% daca partea cealalta o contesta, adica sustine ca contributia a fost egala.
ala care contesta, adversarul, va putea face cerere reconventionala cu pretentiile lui si va fi obligat si el la plata unei taxe, calculata dupa aceeasi metoda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 6 ani de la divort liliche liliche E VORBA DE UN PRIETEN: a divortat in urma cu 6 ani insa nu a facut partajul. Ar dori sa il faca acum. Ce costuri implica ? e vorba de 1 apartament cu o ... (vezi toată discuția)
Calcul taxa de timbru. cota partaj reconventionala platensimycintag platensimycintag Buna ziua. Care ar fi taxa de timbru pentru o masa partajabila de aproximativ 500.000 RON (un apartament) in cazul unei cereri reconventionale in care se ... (vezi toată discuția)