avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj voluntar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj voluntar

Se poate face un partaj voluntar la un an dupa divort? Eu si fostul sot avem de impartit o Dacia Logan luata prin credit pe 10 ani (atat creditul cat si masina fiind pe numele sotiei). Am cazut de acord ca masina cat si creditul sa ramana responsabilitatea sotiei, sotul neavand nici o pretentie materiala asupra masinii.
Care ar fi costurile in cazul unui partaj facut la tribunal, in afara de onorariul avocatului? Ma refer aici la acel procent din valoarea masinii (timbru judiciar), cum se calculeaza el?
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
zuza1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: zuza1980 , utilizator 13:52, 11 Octombrie 2010
Nu are sens sa mergeti la Tribunal daca va intelegeti de comun acord. Puteti face o tranzactie extrajudiciara in fata unui avocat.

av. Elena Bostina
Partajul voluntar poate fi realizat in conditii financiare apreciabil diminuate ,prin avocat/notar
Fostul meu sot se razgandeste de la o luna la alta; ca ia el masina si creditul, dupa care a revenit la decizie si anume sa le iau eu intrucat banca nu ii poate trece creditul pe numele lui si nici masina nu se poate trece pe numele lui.
Aceasta tranzactie extrajudiciara odata facuta ce importanta are in cazul in care peste un an se razgandeste din nou. Poate intenta proces de partaj dupa ce a semnat aceasta tranzactie extrajudiciara?
Da, este posibil, partajul voluntar reprezentand vointa partilor. in ceea ce priveste taxa de timbru pe care ar trebui sa o achitati in eventualitatea unei actiuni in instanta de judecata avand ca obiect partaj bunuri comune, aceasta se calculeaza potrivit Legii nr. 146/1997, astfel:
(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecãtoreşti, se taxeazã astfel:
a) pânã la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b) între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depãşeşte 50 lei;
c) între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depãşeşte 500 lei;
d) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depãşeşte 5.000 lei;
e) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depãşeşte 25.000 lei;
f) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depãşeşte 50.000 lei;
g) peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depãşeşte 250.000 lei
Actiunile si cererile neevaluabile in bani se taxeaza:
c) cereri pentru:
- stabilirea calitãţii de moştenitor - 50 lei/moştenitor - stabilirea masei succesorale - 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport - 3% la valoarea bunurilor a cãror raportare se solicitã;
- cereri de reducţiune a liberalitãţilor - 3% la valoarea rezervei care urmeazã a fi reîntregitã prin reducţiunea liberalitãţilor;
- cereri de partaj - 3% la valoarea masei partajabile.
Separat de aceastã taxã, dacã pãrţile contestã bunurile de împãrţit, valoarea acestora sau drepturile ori mãrimea drepturilor coproprietarilor în cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciarã de timbru se datoreazã de titularul cererii la valoarea contestatã.
Multumesc pentru raspunsuri!

M-ar fi interesat ce valoare are la tribunal o tranzactie facuta la un notar sau avocat, in cazul in care mai tarziu se razgandeste? Mai poate intenta proces de partaj dupa aceasta?

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru crysha crysha Cum se calculeaza taxa de timbru? De exemplu intr-un proces in care o persoana da in judecata o alta persoana pentru o suma de bani care i se cuvine. (vezi toată discuția)
Taxa de timbru florin2014 florin2014 Care este taxa de timbru pentru dezbaterea succesorala in instanta? Daca dezbaterea in instanta are loc la mai mult de 2 ani de la deces se percep taxe ... (vezi toată discuția)
Succesiune stancu_sergiu stancu_sergiu Am 18 h de teren agricol extravilan si as dori sa stiu daca se poate cat m-ar costa succesiune pe aceasta suprafata avand in vedere ca trebuie facuta de pe ... (vezi toată discuția)