avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se rotunjesc zilele de CO in favoarea salariatului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se rotunjesc zilele de CO in favoarea salariatului sau angajatorului?

Buna ziua, Am si eu o intrebare, mai exact o nelamurire.
In speta, pentru un an am dreptul la 21 zile CO. Am efectuat concediul integral, insa mi-am luat concediu fara plata 1 luna jumatate (45 zile calendaristice). Cand m-am reintors la munca am fost informata ca trebuie sa restitui indemnizatia de concediu raportat la zilele de CFP.
Problema s-a ivit in momentul in care m-au informat ca trebuie sa restitui indemnizatia de CO pentru 3 zile, ori eu consider ca numai pentru 2 zile de CO trebuie sa restitui aceasta indemnizatie. Din calculul efectuat rezulta ca aveam dreptul la 18,27 zile de CO ramanand 2 zile de CO de restituit.
Intrebarea mea este: Pentru diferanta de dupa virgula se rotunjeste in favoarea salariatului sau a angajatorului? Adica as fi avut dreptul la 19 zile de CO in loc de 18 sau cum? Este vreo prevedere legala care stabileste aceasta modalitate de calcul sau se aplica metoda din contabilitate?
Contabila de la salarizare mi-a spus ca trebuie sa restitui 2,63 zile CO si ca se rotunjeste in favoarea angajatorului pentru ca tot ce depaseste ,5.
Va rog lamuriti-ma ptr. ca am cam multi bani de restituit dupa calculul lor.
Au calculat asa:
12 luni .............21 zile CO
1,5 luni CFP ...............X
x=2,63 zile CO (si au rotunjit la 3 zile in favoarea angajatorului)
Cum este corect?
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 12 Octombrie 2010
e corect ce v-a spus contabila.
Nu inteleg, cine da dreptul angajatorului sa-mi ia o zi din CO atunci cand exista un procent cat de mic pentru a-mi fi acordata acea zi? Ca si cum nu as fi lucrat ptr. acel procent.
Adica daca ma angajam la jumatatea lunii ianuarie si as fi lucrat un an intreg,
nu as fi avut dreptul la 21 de zile de Co ci numai 20? De ce sa se calculeze in favoarea angajatorului?
Practic daca calculam 21 zile CO : la 12 luni/an = 1,75 zile CO/luna, cine da dreptul angajatorului fie si ptr. un procent cat de mic sa nu-mi mai acorde acea zi de CO.
Aici nu este vorba de contabilitate, de a da restul, sa poti rotunji dupa regula ce depaseste ,5, este vorba de zile de C.O.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
iolanda15, utilizator
Daca ati avut 1,5 luni CFP , atunci aveti dreptul la 18 zile lucratoare de CO (avand in vedere ca pe c.i.m. este stabilit un numar de 21 de zile lucratoare de CO pe an calendaristic).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am draptul la zile de concediu pe anul 2008? gordunel gordunel Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca am dreptul si daca da la cate zile de concediu am dreptul anul acesta. Am 22 de ani si pana in prezent am lucrat doar ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna andcry andcry lucrez cu C.I.M din luna martie intr-o societate comerciala.In luna septembrie am intrat in concediu de odihna, n-i s-a spus ca la cei care nu au 1 an lucrat ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna Ipj Ipj Am lucrat la o societate comerciala mai multi ani. In anul 2014 de pe 13 ianuarie si pina pe 10 februarie inclusiv am efectuat concediul de odihna aferent ... (vezi toată discuția)