avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prelungire mandat arestare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prelungire mandat arestare

buna seara,
in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara prelungirea mandatului?sambata si duminica se pun la socoteala?
multumesc
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:34, 5 Ianuarie 2011
Potrivit dispozitiilor art.159 CPP, propunerea procurorului de prelungire a masurii arestarii preventive impreuna cu dosarul cauzei se va depune la instanta de judecata cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive. Daca judecatorul admite propunerea de prelungire , aceasta nu va putea depasi 30 de zile.
intr-adevar - procedural este ca propunerea de prelungire a arestarii preventive sa fie transmisa la instanta de judecata cu cel putin 5 zile inainte de momentul efectiv al expirarii duratei arestarii preventive, insa nu exista o sanctiune efectiva pentru nerespectarea acestuia termen, adica daca nu vine cu 5 zile inainte nu mai poate veni...deci te poti astepta si pe data de 20 sa se formuleze efectiv propunerea de prelungire a arestului...ATENTIE - zilele de sambata si duminica se pun la socotela, intrucat termenele in penal se calculeaza pe zile pline.
oricum se va lua in discutie prelungirea masurii arestarii preventive pana la expirarea mandatului insa din cate stiu eu nu este de maxim 30 zile ci difera functie da varsta celui arestat.
pentru cei de peste 18 ani fiind de 60 zile
sigur ca durata mandataului de arestare preventica difera in functie de varsta inculpatului / invinuitului, pentru minorii in varsta de peste 16 ani este de 20 de zile pe faza de urmarire penala, iar pentru majori este de 30 de zile.
Mandatul de arestare este de 30 de zile pe faza de urmarire penala, iar daca se cere prelungirea arestarii preventive , se va prelungi acest mandat cu inca 30 de zile - insa, daca urmarirea penala este finalizata, este posibil ca parchetul sa mearga cu Rechizitoriu si sa il trimita in judecata pe inculpat, iar atunci masura arestarii preventive se va discuta si abia in acest caz arestul se discuta din 60 in 60 de zile.
deci doar la instanat de judecata se pune in discutie legalitatea si temeinicia arestarii preventive a inculpatului din 60 in 60 de zile, nu si pe faza de urmarire penala.
Daca ar fi sa fie respectate disp.art.159 al.1 si 8 c.proc.pen., prelungirea ar trebui solicitata in asa masura incat recursul formulat impotriva unei eventuale admiteri a cererii de prelungire sa se solutioneze inainte de expirarea duratei arestarii preventive dispuse anterior inchierii atacate, pin urmare cu 5,6, 7 zile inainte de expirarea masurii arestarii preventive ar trebui solicitata.
Spun daca ar fi, pentru ca am avut surpriza ca unele instante sa considere aceste termene prev de art.159 c.pp.ca fiind de recomandare si nu imperative, desi in privinta solutionarii recursului inainte de expirarea masurii exista si o decizie a ICCJ 25/2008.

Alte discuții în legătură

Prelungirea masurii arestarii preventive kovacsannamariacska kovacsannamariacska inculpatul cand este prezentat in fata instantei pentru prelungirea mandatului de arestare? in ultima zi a mandatului sau dupa expirarea mandatului? (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)
Durata masuri preventive eduuard eduuard Conform actualelor norme de procedura, care este durata de timp pentru care se poate dispune masura prventiva a controlului judiciar? Dar a arestarii la ... (vezi toată discuția)