avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire cu probleme din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire cu probleme din CCC

Buna ziua,
Sunt in concediul pentru cresterea si ingrijirea caopilului in varsta de pana la 2 ani. Pe postul meu a fost initial angajata o persoana pe perioada determinata, careia la sfarsitul perioadei de proba de 3 luni i s-a intocmit contract de munca pe perioada nedeterminata, pe un post identic cu al meu(postul meu a ramas neocupat de atunci). Eu am fost instiintata ca postul meu nu mai figureaza in organigrama departamentului si ca la revenirea din CCC pot sa accept un alt post, in alt departament, cu alt program de munca sau imi pot da demisia.Va rog sa imi spuneti daca este legal comportamentul angajatorului si daca exista vreo lege in baza careia sa ma pot intoarce exact pe postul din care am plecat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:59, 15 Octombrie 2010
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei - art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.
1. Daca postul dvs.a fost desfiintat dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (cu respectarea tuturor prevederilor legale).si veti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Sa nu va dati demisia, lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
3. Dupa primirea deciziei de concediere, daca o considerati ilegala, o puteti contesta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii ei, la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspunsuri!
Mai am insa o nelamurire: angajatorul poate desfiinta unul din mai multe posturi identice dupa bunul plac sau trebuie sa respecte anumite criterii pentru a face acest lucru, si daca da, va rog sa precizati si care sunt acestea(sau unde pot gasi detalii)
Buna ziua
CODUL MUNCII: SECTIUNEA 4
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. (O.U.G. nr. 55/2006)
Andu_Cata a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri!
Mai am insa o nelamurire: angajatorul poate desfiinta unul din mai multe posturi identice dupa bunul plac sau trebuie sa respecte anumite criterii pentru a face acest lucru, si daca da, va rog sa precizati si care sunt acestea(sau unde pot gasi detalii)


1. Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor financiare sau a reorganizării activităţii ori a falimentului.

2. In Codul Muncii este reglementat faptul ca numai in cazul concedierilor colective sa existe criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.
In CCMN sunt prevazute anumite criterii :
Art. 81
(1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca just_florence08 just_florence08 Buna ziua! As vrea sa aflu care sunt criteriile in cazul desfacerii contractului de munca. Concret, am hepatita C, urmez un tratament si sunt in concediu ... (vezi toată discuția)
Desființare post angajatprivat angajatprivat As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care se desființează un post?Pe ce criterii se alege persoana care va fi concediata tinand cont ca in firma exista ... (vezi toată discuția)
Pensionar concediere colectiva mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com Buna ziua, suntem in valtoarea concedierilor colective, au fost identificate posturile ce vor fi desfiintate, urmeaza sa identificam si salariatii. Vreau sa ma ... (vezi toată discuția)