avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desființare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desființare post

As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care se desființează un post?Pe ce criterii se alege persoana care va fi concediata tinand cont ca in firma exista 3 posturi similare in organigrama si se dorește desființarea unuia dintre ele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 5 Februarie 2020
1. In cazul desfiintarii unui post:
- angajatorul instiineteaza salariatul de perioada de preaviz
- la terminarea preavizului se comunica decizia de concediere

2. Teoretic, ar trebui sa existe criterii avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.
Exista criterii de evaluare in baza carora suntem evaluate anual
Nu este vorba despre criteriile de evaluare si de criteriile care stabilesc ordinea la concediere...de exemplu:

(1)La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(extras din fostul CCMN 2007 - 2010)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimitere in somaj violetseea violetseea familiile monoparentale sunt protejati de lege in cazul reducerii de personal? (vezi toată discuția)
Pensionar concediere colectiva mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com Buna ziua, suntem in valtoarea concedierilor colective, au fost identificate posturile ce vor fi desfiintate, urmeaza sa identificam si salariatii. Vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Concediere adrianavasiliu adrianavasiliu Buna ziua. As dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am varsta de 55 ani (implinesc 56 ani in Ian.2014) si o vechime de 29 ani si 7 luni. In momentul ... (vezi toată discuția)