avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Federatie versus Federatie Sportiva
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Federatie versus Federatie Sportiva

Am pornit intr-un lung proces care are ca scop final infiintarea unei federatii sportive nationale (cele avizate de MTS si care au denumire Federatia Romana de <numesport>).

Potrivit OG 26/2000, minim doua asociatii/cluburi se pot constitui in Federatie. Termenul acesta desemneaza orice tip de Federatie, fie ea sportiva sau a industriasilor de bocanit cu ciocanul in capacele de metal.

Pentru a se infiinta insa o Federatie Sportiva Nationala este nevoie de indeplinirea cumulativa a mai multor conditii (Legea 69/2000 plus normele de aplicare). In mare, sunt necesare (minim) 10 cluburi, in 5 judete si 200 de practicanti. In plus, sportul respectiv trebuie sa fi fost recunoscut in Romania de minim 3 ani de zile (procesul de recunoastere durand si el vreo 6 luni).

Acum... daca se intampla sa practici un sport "nou" (chit ca el exista pe plan international, exista campionate mondiale, ba mai apare si pe la TV), esti intr-o postura nasoala - nu te poti afilia la Federatia Internationala pana nu esti recunoscut de tara pe care o reprezinti (adica MTS), adica nu poti sa participi la Mondiale si tot restul de actiuni internationale. Concret, dureaza 4 ani sa poti sa te infiintezi si apoi sa te afiliezi, pe cai legale.

Acum... intervine o problema. Nu poti sa faci Federatie Sportiva Nationala pana nu exista respectivul sport in Romania (pana nu il recunoaste MTS). Dar poti sa faci Federatie ca si structura asociativa (similara cu aia a industriasilor...). Exista in Legea Sportului (69/2000) un aliniat cum ca MTS trebuie sa avizeze afilierile si participarile internationale in domeniile sportive, dar daca ceea ce fac eu nu este inca SPORT in Romania... mai e necesar acest aviz? Concret, daca eu merg la campionatul mondial de dat cu ciocanul peste deget, trebuie sa mai cer aviz MTS, dat fiind ca MTS inca nu a recunoscut ca datul cu ciocanul peste deget este sport? Pot sa refer activitatea, pana la recunosterea ei ca sport, drept "joc" si sa merg inainte fara sa am treaba cu MTS?

Si a doua intrebare. Procesul pe care l-am gandit este: infiintare cluburi - infiintare Federatie - recunoastere sport - infiintare Federatie Sportiva Nationala. Undeva dupa pasul al doilea ar urma sa se obtina deja afilierile la forurile internationale, ca sa nu se piarda 4 ani de zile. Exista alta varianta, mai buna, din punct de vedere al recunoasterii sportive? Azi am gasit ca exista Federatia Sportiva Nationala de Poker, care a primit un soi de aviz de la MTS prin care MTS spunea ca este legal infiintata (pe OG 26/2000), in conditiile in care pentru a fi "Federatie Sportiva Nationala" ar trebui sa te supui legii 69/2000. Exista vreo portita prin care pot sa imi fac o Federatie Sportiva, recunoscuta de MTS, dar care sa nu fie (inca, pana trec cei 4 ani) Federatia Romana de <numesport> ci Federatia Sportiva Nationala de <numesport> din Romania??

Alte discuții în legătură

Infiintare alta federatie sportiva vioreltkd vioreltkd [b]SUBIECTUL :[b]Infiinatre federatie sportiva pe ramura de sport[/b]. In tara exista deja una, dar la nivel international exista 3 federatii ... (vezi toată discuția)
Ong-urile cu profil sportiv pot obtine cis hd76avr hd76avr Buna ziua!Anul acesta am infiintat o asociatie sportiva in a carei denumire apar cuvintele \\"Asociatia Sportiva................\\" (nu-i scriu numele complet ... (vezi toată discuția)
Cite mandate poate avea o persoana Nostrum Nostrum Buna ziua. Exista in vreo lege, HG, OUG... ceva unde sa scrie ca o persoana, pe postul de presedinte, are un nr fix de mandate (ex: 2 mandate de 4 ani), in ... (vezi toată discuția)