avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare alta federatie sportiva
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare alta federatie sportiva

SUBIECTUL :Infiinatre federatie sportiva pe ramura de sport.

In tara exista deja una, dar la nivel international exista 3 federatii internationale cu aceeasi denumire. Pe plan international exista in toate tarile cate 2 sau 3 federatii nationale afiliate international la alegere. Exista posibilitatea infiintarii unei federatii sportive afiliate la alta federatie internationala, una dintre cele 3, la alegere?, cu mentiunea ca sunt cluburi doritoare de a se desprinde din vechea federatie si a se afilia international la alta federatie, desi are acelasi nume.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul !
Cel mai recent răspuns: George2013mma , utilizator 23:59, 19 Noiembrie 2013
In principiu dreptul de afiliere e liber. Doar denumirea federatiilor nu trebuie sa fie identica. Si mai trebuie sa obtineti o "recunoastere" nationala. Cam atat in termeni generali.
din pacate exisa in legilatia sportiva prevedere expresa privind unicitatea federatiei sportive nationale pe ramura de sport, astfel ca, pentru aceleasi sporturi - ramura, disciplina in principu nu se poate recunoaste ca federatie sportiva nationala inca una, chiar daca pe plan international sunt mai multe federatii.... Desi se pare ca exista exceptii, a se vedea increngatura de federatii sportive nationale din domeniul artelor martiale, unde desi denumirile difera, uneori acelasi sport se regaseste identic in obiectul mai multor federatii, fie cu denumire perfect identica, fie cu mici variatii de stil al acelui sport, fie identic si in continut dar ortografiat diferit :-))) E greu de anticipat la modul general cum va reactiona MTS, dat fiind ca pe acolo legislatia e interpretata intr-un mod foarte variabil, ca se folosesc o exprimare eleganta...
Art.36 alin.2 din Legea nr.69/2000 , prevede ca, pentru o ramură de sport se poate constitui, în condiţiile legii, o singură federaţie sportivă naţională.

Prin urmae, nu este obligatorie constituirea unei singure federatii .. textul de lege nu este imperativ .
Expresia din lege "se poate constitui" nu e impertativa in sensul ca poate exista o ramura de sport in care la un moment dat sa NU EXISTE NICIO federatie, ceea ce e logic, pentru ca federatiile sportive nationale sunt ele de utilitate publica din momentul recuoasterii lor de catre ministerul de resort, dar sunt persoane juridice DE DREPT PRIVAT si deci nu are cum sa forteze statul sa se infiinteze una... Prin urmare textul se traduce prin "daca se constituie federatie sportiva nationala pe o anumita ramura de sport, se poate constitui doar una, nu mai poate fiinta o a doua sau a treia...". Controversa este daca textul trebuie interpretat literal, in sensul inadmisibilitatii INFIINTARII unei federatii, adica sa nu poata obtine personaliate juridica - interpretare considerata ca abuziva, inclacand dreptul constitutional de libera asociere printr-o restrictie disproportionata fata de scopul urmarit, sau necesita o interpretare in sensul ca nu va fi recunoscuta de ministerul de resort mai mult de o federatie sportiva nationala pe ramura de sport, adica se pot infiinta mai multe, pe OG 26 / 2000, pot obtine personalitate juridica, dar nu vor fi recunoscute ca structuri sportive in sensul Legii 69 / 2000 si deci nu vor avea drepturile recunoscute de lege pentru aceasta categorie speciala de persoane juridice nelucrative. Practica MTS este in general de a admite recunoasterea ulterioara, la ani de zile de la infiintarea structurii sportive si dobandirea personalitatii juridice de catrea aceasta, a caracterului de structura sportiva si emiterea avizului si autorizatie de functionare si certificatului de identitate sportiva, desi daca ar fi sa interpretezi literal criticabila lege actuala a sportului, ar insemna ca la tribunal sa se ceara avizul MTS si daca nu exista sa li se refuze acordarea personalitatii juridice, ceea ce, asa cum afirmam, consider ca ar fi inadmisibil dpdv constitutional, desi am auzit ca s-a mai intamplat...
Textul de lege nu este interpretabil in sensul aratat de dvs . .. prin urmare, exusta posibilitatea infiintarii mai multor federatii nationale .... inadmisibilitatea nu exista in aceste situatii , atata timp cat nu avem un text de lege reglementat de o norma absoluta.

Alte discuții în legătură

Ong-urile cu profil sportiv pot obtine cis hd76avr hd76avr Buna ziua!Anul acesta am infiintat o asociatie sportiva in a carei denumire apar cuvintele \\"Asociatia Sportiva................\\" (nu-i scriu numele complet ... (vezi toată discuția)
Federatie versus federatie sportiva allonzo allonzo Am pornit intr-un lung proces care are ca scop final infiintarea unei federatii sportive nationale (cele avizate de MTS si care au denumire Federatia Romana de ... (vezi toată discuția)
Aviz anst pentru infiintare asociatie club de dans sportiv AndreeaFolea AndreeaFolea In momentul depunerii dosarului de infiintare la judecatorie este nevoie de vreun aviz din partea ANST la dosar? Pe cateva site-uri apare ca doar federatiile ... (vezi toată discuția)