avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia de crestere acopilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia de crestere acopilului

am o intrerupere de 2luni pe cartea de munca si sant insarcinata in luna a6 mai pot beneficia de indemnizatia de crestere acopilului si concediu pre si post natal
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 19:25, 20 Octombrie 2010
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere si ingrijire copil conditia este sa realizati venituri supuse impozitarii.
In conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (1) din OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin HG 1025/2006 stabilesc ca in calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7) al art. (4).

Mai mult decat atat, potrivit art. 4 alin. (5) din normele mentionate se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare.
Asadar in situatie expusa dupa parerea mea nu va incadrati sa beneficiati de indemnizatie CIC.
Cel mai bine adresati-va Directiei de Prestatii Sociale in raza careia locuiti.
Daca o femeie lucreaza 4 ore /zi beneficiaza de indemnizatie pt cresterea copilului?
alexandroni a scris:

Daca o femeie lucreaza 4 ore /zi beneficiaza de indemnizatie pt cresterea copilului?


Va beneficia de indemnizatia pentru CCC numai daca a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni .... indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca (norma intreaga sau timp partial).
eu una nu prea inteleg cum vine asta cu media veniturilor pe ultimele 6luni. adica? mai ales daca as fi interesata de cei 85%. care dupa cate am inteles ar fi din salariul brut parca? sau net?
daca eu sa zic anterior datii nasterii copilului am avut ba prenatal si lauzie, ba concedii medicale de 90zile si aceste 6luni ma prind exact cu aceste concedii si prenatal si etc. ce medie se va lua in calcul? cea de dinainte de acestea adica salariul meu de pana atunci sau exact sumele platite pe aceste concedii?
cred ca am eu ceva de nu am inteles oricat am citit prin forum :">

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mama de 85% Ailin_ro Ailin_ro Buna ziua! Precizez ca sunt angajata la o firma din 5 mai 2008, am nascut pe 27 aprilie 2009 , vreau sa stiu daca pot beneficia indemnizatia de 85%. ... (vezi toată discuția)
Crstere copil manolacheflorentina manolacheflorentina Buna ziua, va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la niste intrebari - in cazul in care o salariata care urmeaza sa nasca prin decembrie,are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)