avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesionare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesionare parti sociale

Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are datorii (fie la stat fie la alte persoane juridice sau fizice)?

Am remarcat ca multi utilizatori, chiar si persoane de specialitate fac astfel de afirmatii, (cesionare nu se poate face daca societatea are datorii) respectiv se plang ca li se refuza la ORC consemnarea modificarilor/cesiunilor in special pe motiv de datorii la bugetul de stat.

In cazul in care nu exista nicaieri acest text de lege, cum isi permit unii (ORC) sau alti (ANAF) sa ingradeasca sau sa se opuna operatiunii de cesionare fara o baza legala?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 10:09, 17 Octombrie 2010
Acestea sunt prevederile legale 2. La articolul 202, dupa alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (2^1)—(2^4), cu urmatorul cuprins:
“(2^1) Hotararea adunarii asociatilor, adoptata in conditiile alin. (2), se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

(2^2) Oficiul registrului comertului va transmite de indata, pe cale electronica, hotararea prevazuta la alin. (2^1) Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

(2^3) Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale. Dispozitiile art. 62 se aplica in mod corespunzator.

(2^4) Transmiterea partilor sociale va opera, in lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art. 62, iar daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii hotararii de respingere a acesteia.”

3. La articolul 203, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati vor fi depuse la oficiul registrului comertului, fiind supuse inregistrarii in registrul comertului potrivit dispozitiilor art. 204 alin. (4).”

Incepand cu data de 23.06.2010 a intrat in vigoare ordonanta 54/2010 ce obliga Registrul Comertului sa transmita pe cale electronica catre ANAF toate cesiunile facute intre terti de indata ce acestea sunt inregistrate in Registrul Comertului.
Astfel, o cesiune de parti sociale in forma clasica ( contract de cesiune de parti sociale catre terti) are nevoie de „acceptul” fiscului, existand posibilitatea ca orice creditor (de regula ANAF) sa faca opozitie in termenul legal de 30 de zile scurs de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Am pus ghilimele tocmai deoarece nu este o interdictie explicita de a cesiona societati cu datorii, ci prin publicarea in M. Of. si transmiterea electronica catre ANAF, acestia se opun la cesiune.
- nu exista lege care sa interzica cesiunea partilor sociale daca societatea are datorii. Exista OG 54/2010 - care impune publicarea actului de cesiune, pentru 30 de zile, in M. Oficial. In acest interval - se poate face opozitie la cesiune.
Desi nu este o interdictie per se, norma cuprinsa in OG 54/2010 reprezinta o restrangere nejustificata a libertatii de contractare a detinatorilor de titluri de valoare.

Curtea europeana a statuat in mai multe randuri ca nu poate fi folosit motivul "luptei impotriva fraudei" pentru restrangerea libertatilor cetatenesti prin mijloace birocratice si nu poate fi invocat pentru a obliga cetateanul sa dovedeasca faptul ca nu este vinovat.

OG54/2010 nu reduce in niciun fel evaziunea fiscala, ci doar reuseste sa stanjeneasca libertatea comertului.
Detinatorii de parti sociale in SRL-uri sunt protejati de raspundere limitata.
Fiscul ar trebui sa isi concentreze atentia asupra administratorilor societatilor, nu asupra asociatilor.

De ce este nejustificata OG54?
- practica în cauză nu este adecvată atingerii scopului de luptă împotriva evaziunii fiscale. evaziunea nu poate fi săvârşită de asociaţi, ci de administratori...
ori restricţia se aplică asociaţilor şi nu administratorilor.
- practica este discriminatorie prin aceea că restricţia se aplică asociaţilor şi nu administratorilor.
- în eventualitatea promovării unei opoziţii şi împiedicării cesiunii... care este obiectivul atins? nu s-a câştigat în fapt nimic.
- exista o breşă în normă care permite cesiunea către terţi în 10 zile.
- instituie o prezumţie de vinovăţie/fraudă a cedenţilor.
- se pot adopta măsuri mai puţin constrângătoare, sau care ar aduce într-o măsură mai mică atingere libertăţilor fundamentale:
- trece dincolo de ceea ce este necesar pentru atingerea scopului.

Alberto Kurtyan

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Sunt perfect de acord cu dl.Kurtyan !
In plus exista si posibilitatea de ocolire a acestei aberatii legislative prin alte artificii pe care orice jurist sau avocat care se ocupa de registrului comertului vi le poate arata!
[ link extern ]
Intai se cesioneaza un procent mic , cel care are acel procent mic face majorare de capital si preia si restul societatii...bla..bla ..bla....floare la ureche....B-)

Alte discuții în legătură

Opozitie anaf Miki P. Miki P. Buna ziua, am depus actele privind cesiunea unei societatii la Registrul Comertului si ANAF a facut opozitie deoarece exista o datorie . Noi in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)
Cesionare firma un om simplu un om simplu Buna, Am o societate comerciala (srl) la care sunt asociat unic iar in ultima perioada am avut pierderi mari si a trebuit sa inchid un magazin si am acumulat ... (vezi toată discuția)
Vanzare/cesionare srl lyo lyo buna ziua, detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i ... (vezi toată discuția)