avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesionare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesionare parti sociale

Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are datorii (fie la stat fie la alte persoane juridice sau fizice)?

Am remarcat ca multi utilizatori, chiar si persoane de specialitate fac astfel de afirmatii, (cesionare nu se poate face daca societatea are datorii) respectiv se plang ca li se refuza la ORC consemnarea modificarilor/cesiunilor in special pe motiv de datorii la bugetul de stat.

In cazul in care nu exista nicaieri acest text de lege, cum isi permit unii (ORC) sau alti (ANAF) sa ingradeasca sau sa se opuna operatiunii de cesionare fara o baza legala?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 10:09, 17 Octombrie 2010
Ergo:
Nu exista lege care sa interzica cesionarea.
Nici macar punctul (2^3) “Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale. Dispozitiile art. 62 se aplica in mod corespunzator.”
nu reprezinta o ingradire totala a dreptului de transmitere a partilor soc.
Acest punct apara justificat drepturile unor categorii de persoane, impotriva comiterii unor fapte care sa contravina intereselor lor legitime.
Totul este insa doar o interpretare gresita, cu rea-vointa si aplicata abuziv de catre angajatii ORC, ANAF si alti care se cred mai presus de lege.

Acest punct spune clar: Anumite persoane, creditori sau alti, pot formula o cerere de opozitie daca prin savarsirea unei fapte se contravine intereselor lor. Este normal si legitim.
Dar tot potrivit legi:
1. Asociatii unei societati si societatea sant persoane distincte dpdv juridic.
2. Opozitia se poate formula doar impotriva celui fata de care exista un drept.
Creditorul poate formula opozitie numai la intentia de a comite fapte sau la faptele comise de debitorul sau si eventual a girantilor acestuia. Daca o societate doreste sa instraineze activele propri, creditorii acesteia pot sa emita obiectii, daca o pers. fizica doreste sa isi instraineze bunurile si are datorii atunci creditorii pot avea obiectii.
3. In caz de opozitie, aceasta trebuie la depunere ei si motivata. Depunerea pur si simplu a unei obiectii fara motivare este ilegala.

De ce este nevoie de a apela la tot felul de tertipuri pentru a se efectua un drept elementar cetatenesc? Acestea ar putea fi eventual ilegale.
Daca ar exista o lege, chiar necostitutionala, care ar limita acest drept de transmitere a proprietatii, as intelege ca se incearca orice fel de modalitate. Dar asa? Acceptarea abuzurilor unor nesimtiti pentru a beneficia de drepturile cetatenesti constitutionale?

De ce nu se foloseste tertipul prezentarii legislatie cu amenintarea de
D-le avocat Alberto Kurtyan, nu sant de acord cu afirmatia d-voastra ca “norma cuprinsa in OG 54/2010 reprezinta o restrangere nejustificata a libertatii de contractare a detinatorilor de titluri de valoare.” Consider ca nu legea/OG restrange drepturi, ci doar interpretarea gresita si aplicarea ei abuziva restrange drepturile. In rest ati prezentat foarte simplu si concis urmarile: ineficienta, nejustificare, abuz de putere a statului, prezumtie de vinovatie, etc care sant inca prezente in societatea romaneasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Opozitie anaf Miki P. Miki P. Buna ziua, am depus actele privind cesiunea unei societatii la Registrul Comertului si ANAF a facut opozitie deoarece exista o datorie . Noi in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)
Cesionare firma un om simplu un om simplu Buna, Am o societate comerciala (srl) la care sunt asociat unic iar in ultima perioada am avut pierderi mari si a trebuit sa inchid un magazin si am acumulat ... (vezi toată discuția)
Vanzare/cesionare srl lyo lyo buna ziua, detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i ... (vezi toată discuția)