avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligatie in calitate de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligatie in calitate de angajator

Buna ziua!

As dori sa aflu care este obligatia mea in calitate de angajator in momentul in care sunt anuntat in scris de o salariata de starea ei fiziologica de gravididate, tinand cont de prevederile art.7, OUG 96/2003.

Mentionez faptul ca sarcinile de serviciu ale acestei salariate, constituie in principiu munca de birou.

Va multumesc si astept cu interes opiniile dvs.!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 16 Octombrie 2010
cititi oug 96/2003
Angajatorului ii revin urmatoarele obligatii:
- sa previna expunerea salariatelor (gravide, lauze sau care alapteaza) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea in situatia in care rezultatele evaluarii evidentiaza riscuri;
- sa nu constringa salariatele sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori a copilului nou nascut, dupa caz;
- sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si sa nu anunte alti angajati decât cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari al procesului de munca;
- sa modifice locul de munca al salariatelor care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat astfel incit sa li se asigure la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezinda sau pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii.
- sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale constând in ore libere platite salariatei, in cazul in care investigatiile medicale se pot efectua numai in timpul programului de lucru.
- sa acorde salariatelor care alapteaza pauze de alaptare de cite o ora fiecare, in timpul programului de lucru fie sa reduca durata timpului de lucru cu 2 ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.
- sa transfere la un alt loc de munca cu mentinerea salariului de baza brut lunar salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau penibil;
- sa transfere la un loc de munca de zi, salariatele care desfasoara munca de noapte si a caror sanatate este afectata, pe baza solicitarii scrise a acestora;
- sa modifice in mod corespunzator conditiile/orarul de munca, ori sa repartizeze la alt loc de munca salariatele gravide, lauze sau care alapteaza care desfasoara activitate ce prezinta riscuri pentru sanatate, securitate ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, conform recomandarii medicului de medicina muncii.In cazul in care din motive justificate , angajatorul nu poate indeplini cele doua obligatii, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal, astfel:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru salariata gravida
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele gravide, lauze sau care alapteaza in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului pina la implinirea virstei de 2 ani, sau in cazul copilului cu handicap pina la 3 ani.
Va multumesc pentru opiniile dvs, dar cum se aplica in practica art.7, din OUG 96/2003?Adica eu ca angajator trebuie sa anunt ITM si medicul de medicina muncii pt orice salariata gravida care ma instinteaza de starea ei?Aveti vreun model in acest sens, ca nu cumva sa omit ceva!
Va multumesc.
Modelul clasic de notficare.. ...Prin prezenta va aducem la cunostinta ca salariata X care...(datele de identificare si de angajare) se afla in stare fiziologica de graviditate in x saptamani de evolutie.
Anexati notificarea salariatei si adeverinta medicala care atesta starea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru femeie insarcinata...... Letycia Letycia Buna ziua , Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe ... (vezi toată discuția)
Restructurare femeie insarcinata. ilinca_c2001 ilinca_c2001 salutare, vreau sa aflu un raspuns de la un expert daca firma la care lucrez ma poate restructura daca sunt insarcinata.multumesc. (vezi toată discuția)
Protectia gravidelor la locul de munca rrramor rrramor Buna ziua, Ce trebuie sa scriu in ROI legat de protectia salariatelor gravide la locul de munca? Multumesc. (vezi toată discuția)