avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar al unei constructii situata pe terenul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar al unei constructii situata pe terenul dobandit intre timp de o alta persoana.

Am dobandit in anul 1990 - casa pe terem 100mp. si curte 94,62mp.
Pe terenul liber de constructii ( 94,62 mp. curte ) mi-am propus sa construiesc in 1991 o cladire noua - parter - ,
vecina cu cladirea existenta.
Am obtinut un Acord de principiu favorabil de la Primarie - Urbanism.
Chiar daca aveam proiectul de executie si alte avize cerute nu puteam obtine autorizatie de construire pentru ca asteptam rezolvarea situatiei juridice a terenului.

Aveam convingerea ferma ca sunt si proprietarul terenului, fiind depusa cererea de punere in posesie in baza Legii nr.18/1991
- care s-a materializat prin Decizia nr. xxx din 20.02.1992
a Primariei Municipiului Bucuresti cu trecerea terenului de 94.62 mp, - curte - in proprietatea mea.
In 1991 am inceput edificarea acestei constructii FARA AUTORIZATIE de CONSTRUIRE si am finalizat-o in 1992 fara a primi sanctiune administrativa.

La edificarea acestei constructii am avut acordul fostei mele sotii, care si dupa ce a luat la cunostinta Decizia de trecere in proprietate a terenului in 1992, a optat ca doar eu sa construiesc prin mijloace proprii pe terenul trecut in proprietate comuna.

In anul 1996 am vandut imobilul mai vechi - doar casa veche pe 100 mp - si tot terenul in suprafata de 194.62 mp .pe care il aveam in proprietate impreuna cu fosta sotie, in dorinta de a rezolva problema partajului.
Nu am vandut extratabular si cladirea noua construita de mine pe 94.62 mp in care aveam stabilit si sediul social al firmei mele.

Dea lungul timpului, cu toate ca au avut loc mai multe tranzactii succesive pe acel teren, aceasta constructie pe care eu am edificat-o fara autorizatie
nu a fost instrainata, dar este ocupata si folosita de actualul proprietar al terenului si casei.

As putea introduce o actiune in instanta in temeiul art. 492 Cod civil acum daca constructia edificata de mine in 1991-1992 fara autorizatie, este situata pe terenul dobandit intre timp de alta persoana?
Cel mai recent răspuns: IonValentin , utilizator 22:14, 16 Octombrie 2010
Cititi cu atentie dispozitiile art. 492-494 din Codul civil.
In primul rand multumesc pentru atentia acordata!

acesta ar fi textul..art.492 cod civil

Articolul 492 « Orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pămân sau asupra pământului, sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte contrarul. »
Legiuitorul recunoaste ca, in anumite situatii proprietarul terenului nu este si proprietarul constructiei sau plantatiei.

Acest text contine asadar o regula si o exceptie. Regula, consacra dreptul de accesiune imobiliara artificiala iar exceptia, permite dovedirea existentei dreptului de superficie.

Dovada contrara (exceptia) dreptului de accesiune inseamna tocmai dovada dreptului de superficie.

Am edificat constructia cu destinatie de spatiu comercial in perioada cand eram proprietarul terenului pe care este amplasat acest spatiu, nu ma aflu in situatia unor terti care au construit cu materialele lor pe terenul paratei.

Asa am inteles din text ....#-o

mda...
pare ( e ) smecherie...ce incercati cu noi
insa tot un drept de creanta ( eventual ) are constructorul..iar de pe pozitia expusa pare de rea-credinta
Ok..la asa vorbe grele nu ma asteptam pe acest forum..!?

"pare ( e ) smecherie...ce incercati cu noi"..

Am incercat sa spun aici ca doresc un sfat..atat.!.Nu doresc sa incerc aici
o "smecherie" si nici sa "incerc" ceva..?- "cu noi"...(ce reprezentare are "cu noi"?)
Sa inteleg ca stapaniti bine cunostinte de Drept civil si v-a ramas doar din plictis sa faceti aprecieri de alta natura...pe care le consider deocamdata - vorbe grele"!?
puteti promova o actiune cu temeiul juridic indicat de dvs. succes!

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate - constructie fara autorizatie pe teren in propr. IonValentin IonValentin Am dobandit in 1990 casa pe terem 100mp. si curte 94,62mp. Pe terenul liber de constructii ( 94,62 mp. curte ) mi-am propus sa construiesc in 1991 o cladire ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire Andreia90 Andreia90 Pentru o autorizatie de construire obtinuta in anul 1992 si alta in 1996, la data respectiva era obligatoriu ca titularul autorizatiilor sa fie si ... (vezi toată discuția)
Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)