avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... data iesirii la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

data iesirii la pensie

Ma numesc Lupsa Mihai, sunt nascut in 8 noiembrie 1960 si locuiesc in Copsa Mica. Am o vechime totala de 26 de ani, constituita astfel:
- 14 ani la SC. Carbosin Copsa Mica ( pana in 1994 cand s-a lichidat societatea ) in grupa intaia de munca ( conform Ord. 50/90 100% din timpul lucrat ) si
- 12 ani la SC Sometra Copsa Mica:
-1997-2001 grupa intaia de munca
-2001-2009 grupa speciala de munca
Deci 18 ani in grupa intaia si 8 ani in grupa speciala.
Deoarece SC Carbosin s-a lichidata in 1994 cu 12 ani inainte de aparitia legii 226/2006, nu a mai facut nimeni demersuri ca perioada lucrata in aceasta societate sa fie echivalata cu grupa conditii speciale, cu toate ca in anexa la legea 226 sunt prevazute activitatile cu compusi cianici, negru de fum cu care am lucrat efectiv. Exista vreo posibilitate, eventual prin instanta ca vechimea realizata in grupa intai sa fie echivalata cu grupa conditii speciale?
Intreb acest lucru deoarece stiu ca daca aveam recunoscuta toata vechimea (26 de ani ) in grupa conditii speciale ieseam la pensie luna viitoare cand implinesc 50 de ani.
In cazul in care nu se poate face nimic in acest sens, va rog sa-mi spuneti cand voi putea iesi la pensie conform legii 19/2000, de cati ani de reducere beneficiez fata de varsta standard pe pensionare?
Daca intra in vigoare noua lege a pensiilor la 1 ianuarie 2011 voi beneficia prin cumul si de cei 2 ani de reducere a varstei de pensionare pentru persoanele care locuiesc in zonele puternic poluate? ( indeplinesc conditiile trecute in amendament ). Cand ies la pensie in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:15, 22 Octombrie 2010
Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu dumneavoastra.
Initiatorul discutiei se referea la prima societate la care a lucrat, cea dea doua a facut aceste demersuri, dovada faptul ca cea dea doua societate, apare in anexa la pozitia 111, iar dansul beneficiaza de conditii speciale in perioada 2001-2009,altfel neavind cine s-ai recunoasca aceasta perioada cu conditii speciale de munca.
De aceea, cred eu, ar trebui sa i se recunoasca si perioada 1997-2001 in conditii speciale, conform art 158 din legea unitara.
1. Pana la aplicarea noii legi a pensiilor publice mai avem de asteptat.
2. Sa vedem cum o sa iasa din Parlament, sa fie publicata in M.O. si apoi vor aparea Norme de aplicare.
3. Asa ca discutiile pe marginea unei legi nefinalizate nu ne fac bine.
baican constantin a scris:
Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu dumneavoastra.
Initiatorul discutiei se referea la prima societate la care a lucrat, cea dea doua a facut aceste demersuri, dovada faptul ca cea dea doua societate, apare in anexa la pozitia 111, iar dansul beneficiaza de conditii speciale in perioada 2001-2009, altfel neavind cine s-ai recunoasca aceasta perioada cu conditii speciale de munca. De aceea, cred eu, ar trebui sa i se recunoasca si perioada 1997-2001 in conditii speciale, conform art 158 din legea unitara.

Eu va permit, sigur, sa ma contraziceti, dar nu aveti dreptate. Faptul ca o societate comerciala apare in anexa 2 a Legii nr. 226/2006 nu inseamna ca activitatea lucrata in grupa I de munca se transforma din oficiu in activitate lucrata in conditii speciale.

Orice angajator din anexa 2 a Legii nr. 226/2006 trebuia sa parcurga toata procedura prevazuta in lege si in Ordinul nr. 572/2006. Or initiatorul discutiei a scris foarte clar ca a lucrat in grupa I de munca in perioada 1997-2001, nu in conditii speciale.

Repet, activitatea lucrata in grupa I de munca inainte de 01.04.2001 in locurile de munca prevazute in anexa 1 a Legii nr. 226/2006 in unitatile prevazute in anexa 2 a Legii nr. 226/2006 nu se transforma din oficiu in activitate lucrata in conditii speciale. Angajatorii trebuie sa obtina aviz de la Ministerul Muncii si sa elibereze adeverintele prevazute in anexa 4 a Ordinului nr. 572/2006.
Si perioada 2001-2009? Cine i-a eliberat adeverinta cu grupa speciala?
Nu acelasi angajator? In situatia aceasta, presupun ca angajatorul a obtinut avizul de la Ministerul Muncii.
baican constantin a scris:
Si perioada 2001-2009? Cine i-a eliberat adeverinta cu grupa speciala?
Nu acelasi angajator? In situatia aceasta, presupun ca angajatorul a obtinut avizul de la Ministerul Muncii.

:) Eu niciodata nu raspund in functie de presupuneri, ci de datele concrete pe care le am. Iar datele scrise de lupsamihai2004 sunt acestea:
12 ani la SC Sometra Copsa Mica:
-1997-2001 grupa intaia de munca
-2001-2009 grupa speciala de munca

Nicaieri nu scrie ca pentru perioada 1997-2001 angajatorul a obtinut avizul Ministerului Muncii si a emis adeverinta, deci ca perioada lucrata in grupa I de munca a fost echivalata cu perioada lucrata in conditii speciale.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia de pensie? maman_popescu maman_popescu Sex :barbat anul nasterii apr 1956 vechime in munca 29 ani si 4 luni din care 14 ani si 8 luni in gr 1 la ce varsta poate solicita pensie limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta tbattila tbattila Sunt născut în 23.07.1958 am 52 de ani şi 2 luni, sun mecanic instructor de locomotive, am o vechime totală de muncă de 32 ani şi 11 luni, din care în ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta... mirelutzzza mirelutzzza as dori sa va adreseaz o intrebare:tatal meu se numeste teodoru valerica,este nascut in 21 02 1959 are 22 de ani de munca dintre care 14 de grupa 1 si 8 de ... (vezi toată discuția)