avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e-mail-urile fostului angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e-mail-urile fostului angajat

Buna,

Daca un angajat si-a dat demisia iar eu ca si angajator i-am cerut parola ca sa pot intra pe e-mail-ul lui (de servici, de pe server-ul firmei) si el refuza, eu o sa am probleme daca ii pun pe colegii de la informatica sa intre pe mail-ul lui?
Stiti vreo lege sau ceva care sa reglementeze aceasta situatie?

Merci
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:57, 19 Octombrie 2010
Lege nu stiu, teoretic ar trebui prevazute in ROI / RI / proceduri interne detaliile despre conturi de e-mail de serviciu, despre proprietatea cui sunt si cum pot fi verificate / accesate de firma.

In lipsa de text xare sa reglementeze, as merge pe ... bun simt, ori pe un inceput de principii juridice.

E-mail-ul este creat de firma? Din banii ei?
Calculatorul este al firmei?
E-mail-ul a fost creat pentru persoana X, dar in virtutea calitatii de angajat al sc?
E-mail-ul are destinatie exclusiva indeplinirea sarcinilor de serviciu?

Daca toate intrebarile de mai sus au raspunsul da, atunci zic eu ca este un instrument proprietatea firmei (la fel ca un ciocan, un vestiar sau un buldozer), si poate fi accesat de firma dupa plecarea utilizatorului temporar.

Atentie insa (si acum si pe viitor) la "protectia datelor cu caracter persoanal" ale salariatului. Este un echilibru fin pe care va trebui sa il gasiti...
Daca intrati in contul sau fara acceptul acestuia exista Codul penal (violarea corespondentei). ... ii puteti anula contul, daca nu exista informatii care sa fie necesare activitatii societatii.
Violarea secretului corespondentei este definita ca "deschiderea fara drept a corespondentei adresate altuia".
Cele doua aspecte subliniate sunt extrem de importante, si cred eu ca pot fi reglementate in relatia de munca in asa fel incat corespondenta purtata de prepus, folosind instrumentele (calculator, server, abonament de internet, cont de e-mail, licente pentru diverse aplicatii) angajatorului, in indeplinirea sarcinilor de serviciu, este tocmai corespondenta a angajatorului (nu a persoanei fizice care se intampla sa fie agent de vanzari/ de comunicare etc.), pe care acesta este in drept sa o deschida.
Colateral: este evident ca un cont de e-mail de tipul "secretariat@angajator.ro" apartine angajatorului, nu persoanei care ocupa la un moment dat functia respectiva.
Se poate sustine prin analogie ca si contul de e-mail "prenume.nume@angajator.ro" apartine angajatorului, nu persoanei angajate, care de altfel nu si-a creat/ platit singura acest cont, nu l-a avut anterior angajarii, si nu il va avea nici dupa plecarea de la angajator.ro. Deci, al cui este contul?

Intrebarea de mai sus este retorica, subiectul m-a preocupat si ma procupa in continuare si pe mine, mai ales ca am tot observat (inclusiv in acest forum), ca numarul problemelor angajat-angajator legate de adresele de e-mail de serviciu este in crestere.
Toate consideratiile mele de mai sus se cer a fi reglementate prin regulamente, proceduri, acte aditionale la contractele de munca, in asa fel incat sa fie clar de la bun inceput al cui este contul si corespondenta purtata prin acel cont, sa fie excluse interferente intre corespondenta privata a angajatului si corespondenta angajatorului, angajatorul sa se protejeze cat mai bine de mesaje nedorite prin intermediul contului de serviciu (faptul ca unii angajati, prin e-mail-ul de serviciu, actioneaza contra angajatorului poate deveni o problema).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)
Mailul de la firma ContSters159529 ContSters159529 Buna ziua, Am si eu o intrebare: Este legal sa mi se citeasca mailul de la firma? Mailurile pot contine sau nu date/conversatii cu caracter ... (vezi toată discuția)
Violarea secretului corespondentei sau nu? tibberiu tibberiu In situatia in care unui angajat ii este deschisa de catre conducere corespondenta care ii este adresata personal, dar care vine pe adresa angajatorului, iar ... (vezi toată discuția)