Aş fi preferat să îmi răspunzi mie separat, deoarece multe din răspunsuri nu sunt la probleme ridicate de mine.
Fara a fi insa titluri negociabile, partile sociale pot fi cesionate, instrainate, vandute.
Textul de lege se referă la titluri negociabile pe bursă, nu în trazactii private, unde se negociază liber.
3. Sa consideram aceasta clauza ca si o recunoastere a unui aport oarecare (o idee, drept de autor, etc) al unuia dintre asociati pentru care acesta este bonificat prin prelevarea din beneficiu a unei parti (sa zicem 10%), restul impartindu-se proportional cu partile sociale.
La SRL, la capitalul social... aportul în industrie sau aportul în creanţe (drepturi de autor, o idee, muncă fizică, know-how, etc.) este interzis expres de lege. Este permis doar aportul în numerar sau natură (bunuri corporale evaluate).
Fiind interzis, nu poate naste drepturi suplimentare.
Participarea la beneficii şi pierderi se exprimă sub forma unui procent din profitul net integral, adică din 100%. Această fracţiune din profit se cheamă dividend.
Orice prelevare (distribuire) se cheamă dividend şi poţi specifica ce procente doreşti. 99%-1%, 50%+50%, etc.
Dacă vrei ca un asociat să aibă dreptul la 10% şi restul să se împartă în două... atunci procentele dividendelor se exprimă astfel: 45% - 55%. (Observă că un asociat are exact cu 10% mai mult decât celălalt cum doreai tu).
Asociaţii sunt liberi să îşi cesioneze unul altuia părţile sociale, la preţul convenit şi sunt, de asemenea liberi să îşi stabilească cotele de participare la profit şi pierderi.
Nu prea înţeleg ce nu este clar.
Singurul lucru pe care nu-l ştiai poate, este faptul că "ideile" nu pot fi aport la capitalul social.
Alberto Kurtyan