avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL 2 Asociati: E obligatoriu ca repartitia partilor ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL 2 Asociati: E obligatoriu ca repartitia partilor sociale sa se face in functie de aporturi?

Buna ziua,

Sunt pe cale sa creez un SRL in partenariat cu un asociat (tot un SRL)

As avea o intrebarea in legatura cu aportul asociatilor si numarul de parti sociale ce vor fi detinute de fiecare asociat.

Puteti sa imi spuneti daca e obligatoriu ca repartitia de parti sociale sa fie proportionala cu aportul fiecaruia sau putem sa ne intelegem altcumva. In cazul nostru ne-am inteles ca eu sa aduc 57% din aportul initial de 30.000 RON dar sa detin 75% din capitalul social. Daca acest lucru este permis de lege, ati putea va rog sa imi confirmati ca extrasele urmator din actul constitutiv sunt completate in mod corect?

Va multumesc anticipat
Dorian


CAPITOLUL IV - CAPITALUL SOCIAL ªI PÃRŢILE SOCIALE

Art.7 Capitalul social şi părţile sociale

(1) Societatea are la înfiinţare un capital social subscris şi vărsat integral la constituirea societăţii în valoare de 30000 (treizecimii) lei.

(2) Capitalul social este divizat în 3000_părţi sociale egale şi indivizibile, fiecare având o valoare nominală de 10 lei (ex. 10 lei), şi o valoare totală de 30000 lei.

[..]
Art.8 Aporturile asociaţilor

(1) Aporturile asociaţilor la capitalul social constau în:

Asociatul NUME PRENUME participă la capitalul social cu un aport în valoare de 17150 lei constând în bani în valoare de 17150 lei , vărsaţi integral la data constituirii societăţii şi va deţine un număr de 2250 părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 22500 lei, reprezentând 75% din capitalul social, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 75%;

Asociatul NUME FIRMA SRL participă la capitalul social cu un aport în valoare de 12850 lei constând în bani în valoare de 12850 lei, vărsaţi integral la data constituirii societăţii şi va deţine un număr de 750 părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 7500 lei, reprezentând 25 % din capitalul social, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 25 %;

[..]
Cel mai recent răspuns: emvetu , utilizator 13:01, 21 Octombrie 2010
A propos, ar fi bine de precizat in act si cum se va face acordarea dreptului de vot.


La SRL, o parte socială înseamnă un vot. (nu se poate deroga)
Pentru SA, dreptul de vot poate fi limitat pentru acţionarii care deţin mai mult de o acţiune. (pot institui si normă de reprezentare, să zicem)

Alberto Kurtyan
Sub aspect juridic, prin aport se înţelege obligaţia pe care şi-o asumă fiecare asociat de a aduce în societate un anumit bun, o valoare patrimonială. În limita aportului, asociatul devine debitor al societăţii cu toate consecinţele care decurg din această calitate. Obiectul aportului de care se face vorbire aici, aportul în numerar are ca obiect o sumă de bani pe care asociatul se obligă să o transmită societăţii.
Capitalul social este divizat in anumite fractiuni denumite parti sociale. Aceste parti sociale nu sunt reprezentate prin titluri negociabile;
Titlurile de valoare au un element comun: ele materializează dreptul asociaţilor asupra unei fracţiuni din capitalul social. Între aceste titluri de valoare exista o deosebire esenţială: acţiunile fac parte din categoria titlurilor de valoare negociabile, iar certificatele de părţi sociale nu sunt titluri negociabile, ci titluri de legitimare.
Avand in vedere cele relatate mai sus, imparteala este si neinteligibila si in afara legii. Nimic nu-i opreste pe asociati cum sa-si imparta partile sociale, dar acest lucru trebuie facut cu logica si bun simt. Asa cred eu.
@sad, @albertokurtyan
1. Ceea ce sustine d-voastra este (partial) corect. Fara a fi insa titluri negociabile, partile sociale pot fi cesionate, instrainate, vandute. In cazul vanzarii, cumparatorul plateste vanzatorului pretul la care se inteleg, care nu are nimic cu valoarea nominala sau cu valoarea din bilantz a partii sociale. Cred ca este corect, nu?
2. Atat d-voastra cat si dl. avocat Alberto K. afirmati ca este posibila participarea la beneficii si pierderi fara a fi proportionale cu aportul la capitalul social. Deci se poate face o astfel de intelegere (clauza), care este perfect legala.
3. Sa consideram aceasta clauza ca si o recunoastere a unui aport oarecare (o idee, drept de autor, etc) al unuia dintre asociati pentru care acesta este bonificat prin prelevarea din beneficiu a unei parti (sa zicem 10%), restul impartindu-se proportional cu partile sociale.
4. Si acum sa punem clauza nu cu prelevarea din beneficii ci cu distribuirea intii din numarul total de parti sociale a unui numar pt asociatul bonificat, restul facindu-se proportional cu aportul la capital. Capitalul social fiind constituit, fiecare asociat indeplinindu-si obligatiile asumate, oricare din asociati poate sa isi exprime liber vointa, si sa ia un nr. mai mic decat i se cuvine din partile sociale , celelalte parti cedindui-le celuilalt asociat. Vointa este exprimata in scris prin semnarea contractului unde se pot preciza aceste intelegeri.
Nici o lege nu poate sa interzica acest lucru, aceasta clauza nu poate nici macar a fi considerata o clauza leonina, care ar fi nula si neavenita.
5. Daca insa se constituie societatea fiecare primind parti sociale proportional cu aportul la capitalul social, si peste o saptamana unul dintre asociati ii cedeaza celuilalt un numar de parti sociale la un pret la intelegerea lor (1 RON) atunci efectul este acelasi. Nici unul nu comite vreo ilegalitate, cel care le primeste are toate drepturile conferite pentru detinator, si detine atatea parti sociale cate ar fi detinut daca direct in actul constitutiv s-ar fi introdus o clauza:
Art. XYZ “Din partile sale sociale cuvenite, proportionale cu aportul la capital, asociatul AB vinde asociatului MN pentru …. RON un numar de YY parti sociale cu toate drepturile ce decurg din aceasta.”
6. Prin ce ar fi nelegala sau neinteligibila acesta clauza, aceasta vanzare? Daca nimic nu ii opreste sa-si imparta partile sociale si ei convin de comun acord cat primeste fiecare, de ce ar contraveni logicii si bunului simt? Este doar vointa lor liber exprimata pe baza logicii cunoscute doar de ei. Unul are o datorie morala sau recunoaste ca un aport deosebit o idee a celuilalt sau altele. Sau contravine bunului simt daruirea unor bunuri?
7. Utilizatorul emvetu a dorit sa stie daca este legala constituirea in aceste conditii. Logica acestei impartiri nu are importanta, cu siguranta au motivele lor intemeiate de a face astfel impartirea. Cu siguranta nu contravine legislatiei, intru-cat aceasi distribuire se poate legal si prin cele 2 etape, constituire si cesiune ulterioara.
8. Formularea contactului in aceasta forma poate insa sa-i aduca d-lui emvetu alte inconveniente de natura fiscala, financiara, contabila, fara a incalca legea.
Daca ar fi un contract obisnuit de constituire, nu ar avea nevoie de asistenta juridica nici pentru redactare nici pentru autentificare.
In aceste conditii insa consider ca are nevoie de consultanta unui jurist (foarte bine) specializat pe aspectele fiscale si financiare, pentru a evita surprizele.
Buna seara

Va multumesc pentru raspunsurile detaliate si imi cer scuze pentru tacere insa am uitat sa solicit sa fiu notificat in mod automat cand apare un raspuns.

Voi reciti cu maine dimineata cu mintea odihnita toata discutia si voi incerca sa va raspund. Respectiva repartitie a fost decisa de comun acord cu partenerul meu si tine cont si de competentele cu care fiecare vine in firma, de carnetul de clienti, de timpul pe care il vom dedica activitatii si de repartitia responsabilitatilor.

Cu alte cuvinte aportul financiar este doar una din variabile si repartitia partilor sociale s-a facut tinand cont si de alte criterii.

Pe curand,
Dorian
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
emvetu, utilizator
Aş fi preferat să îmi răspunzi mie separat, deoarece multe din răspunsuri nu sunt la probleme ridicate de mine.

Fara a fi insa titluri negociabile, partile sociale pot fi cesionate, instrainate, vandute.


Textul de lege se referă la titluri negociabile pe bursă, nu în trazactii private, unde se negociază liber.

3. Sa consideram aceasta clauza ca si o recunoastere a unui aport oarecare (o idee, drept de autor, etc) al unuia dintre asociati pentru care acesta este bonificat prin prelevarea din beneficiu a unei parti (sa zicem 10%), restul impartindu-se proportional cu partile sociale.


La SRL, la capitalul social... aportul în industrie sau aportul în creanţe (drepturi de autor, o idee, muncă fizică, know-how, etc.) este interzis expres de lege. Este permis doar aportul în numerar sau natură (bunuri corporale evaluate).
Fiind interzis, nu poate naste drepturi suplimentare.
Participarea la beneficii şi pierderi se exprimă sub forma unui procent din profitul net integral, adică din 100%. Această fracţiune din profit se cheamă dividend.
Orice prelevare (distribuire) se cheamă dividend şi poţi specifica ce procente doreşti. 99%-1%, 50%+50%, etc.

Dacă vrei ca un asociat să aibă dreptul la 10% şi restul să se împartă în două... atunci procentele dividendelor se exprimă astfel: 45% - 55%. (Observă că un asociat are exact cu 10% mai mult decât celălalt cum doreai tu).

Asociaţii sunt liberi să îşi cesioneze unul altuia părţile sociale, la preţul convenit şi sunt, de asemenea liberi să îşi stabilească cotele de participare la profit şi pierderi.

Nu prea înţeleg ce nu este clar.

Singurul lucru pe care nu-l ştiai poate, este faptul că "ideile" nu pot fi aport la capitalul social.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu actionarii minoritari in cazul micsorarii numarului de actiuni? Instantlife Instantlife Va cer ajutorul in elucidarea urmatoarei probleme. La un SA inchis se hotaraste micsorarea capitalului social prin reducerea numarului de actiuni. Prin ... (vezi toată discuția)
Capital social srl carmen.rusz carmen.rusz Care este cadrul legal de majorare capital social prin includere de inca un asociat (vezi toată discuția)
Majorare capital social smeagull smeagull Buna dimineata, este vorba de un SRL cu mai multi asociati. Dorim sa majoram capitalul social printr-o conversie a unei creante pe care unul dintre ... (vezi toată discuția)