avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste costurile legate de reparatia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste costurile legate de reparatia acoperisului pentru apartamentele situate la ultimul nivel

In calitate de nou proprietar al unui apartament situat la ultimul nivel, am avut surpriza ca la preluarea sa de la vechiul proprietar sa constat ca tavanele erau ude datorita unei ploi declansate cu 2 zile inainte.Si eu si vechiul proprietar am solicitat asociatiei de proprietari reparatia acoperisului, dar administratia a refuzat pretextand ca ca nu sunt fonduri si nici locatarii de la nivelele inferioare nu vor sa plateasca. In urma refuzului asociatiei de proprietari de a-mi repara acoperisul deteriorat prin care ploua, am contactat o firma specializata (pe care am ales-o prin selectia facuta din 3 oferte lansate de firme diferite) care mi-a realizat hidroizolatia acoperisului.Lucrarea s-a dovedit de buna calitate,chiar si la 3 ani de la expirarea garantiei, acoperisul fiind in continuare bun.Au trecut mai bine de 5 ani si asociatia refuza in continuare sa plateasca factura de reparatie motivand ca nu si-a dat acordul pentru aceasta lucrare, desi suplimentar eu am realizat si platit si hidroizolatia uscatorului de bloc, vecin cu propriul meu apartament, ptr ca era deteriorat si putea afecta izolatia apartamentului meu, iar firma care realiza lucrarea conditiona acordarea garantiei de eliminarea acestui riscde infiltratie al apei.In prezent , dupa multi ani de hartuieli, am decis sa nu mai platesc cheltuielile de intretinere pana la atingerea sumei datorate de catre asociatie catre mine , in speranta ca se va face o compensare.Asociatia refuza in continuare plata sau compensarea si ma ameninta cu darea in judecata.In toti acesti ani eu nu i-am actionat in judecata , sperand ca in timp lucrurile se vor regla, dar m-am inselat.In anii care au urmat s-a reparat esalonat acoperisul la toate apartamentele de la ultimul nivel, mai mult ptr familiile aflate in prietenie cu administratia , hidroizolatia s-a extins si pe perete ca sa faca corp comun cu acoperisul balconului.Evident locatarii au platit tot , inclusiv si aceste excese de hidroizolatie.
INTREBARE: Ce pot face sa imi recuperez banii?Este compensarea cheltuielilor de intretinere o solutie?
Va multumesc pentru sfat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:42, 20 Octombrie 2010
Legea 230/2007 spune ca reparatiile la proprietatea comuna se fac de catre asociatia de proprietari, iar cheltuielile sunt suportate de catre toti proprietarii proportional cu cota-parte indiviza.
Deoarece exista indolenta la nivelul conducerii pentru a va recupera banii, puteti sa dati in judecata asociatia de proprietari pentru neindeplinirea atributiilor legale.
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2010
elga50, moderator
1-Legal,acoperisul/tersa constituie parte comuna ,responsabila pentru intretinere /
reparatie ,fiind asociatia de proprietari
2-Masura dispusa de dvs de neachitare a pbligatiilor de intretinere este netemeinca si nelegala
3-Legal nu se admite efectuarea partiala de hidroizolatii,care nu asigura continuitatea stratului protector aferent intregii suprafete a terasei/acoperisului
Daca detineti acordul asociatiei pentru executarea in regie proprie a hidroizolatiei acoperisului,in baza documentelor care atesta executia in conditii legale si garantie, puteti notifica asociatia pentru repartizarea platilor aferente tuturor proprietarilor
Lucrarea trebuia facuta prin intermediul asociatiei de proprietari iar costurile repartizate tuturor proprietarilor pe cota indiviza.
Chiar si asa facuta pe banii dumneavoastra puteati sa va recuperati banii de la asociatie daca actioanati mai repede in instanta. Acum au trecut, dupa cate inteleg, peste 5 ani. In instanta puteti incerca dar va trebuiesc dovezi ca ati solicitat conducerii asociatiei efectuarea lucrarii: cereri, sesizari, raspunsuri etc.
Va trebuie documentatie, contract, facturi, chitante, receptie a lucrarii...
Ati participat la adunarile generale? In aceste adunari ati solicitat efectuarea lucrarilor sau apoi recuperarea banilor cheltuiti de dumneavoastra, cu consemnarea acestor discutii in procesul verbal al adunarii generale?
Vedeti ce dovezi scrise aveti si luati consultati un jurist.
Oricum refuzul dumneavoastra de a achita intretinerea curenta, nu rezolva problema pentru ca asocaitia va poate actiona imediat in judecata. Sunt lucruri diferite, datorii diferite.
Dusmanul dumneavoastra principal in acest caz este timpul: in 5 ani s-au schimbat o parte din proprietari, s-au schimbat cei din conducerea asociatiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuieli CHANEL CHANEL Un locatar a efectuat reparatii la acoperisul blocului deoarece ii ploua in apartament, plus a zugravit pe interior balconul sau afectat ,-are facturi ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu reparatia acoperisului AnamariaPMT AnamariaPMT Buna seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 4 etaje si de curand am achitat lucrarea pentru reparatia hidroizolatiei aferente apartamentului nostru ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pentru reparatia acoperisului ap. et.4 mamudieandreea mamudieandreea Buna ziua! Am cumparat un ap. la et.4 in iunie 2010, si pentru siguranta am reparat acoperisul(cu carton). Asociatia de locatari a luat in primire lucrarea de ... (vezi toată discuția)