avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... plata majorari si penalitati dupa intrarea in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

plata majorari si penalitati dupa intrarea in insolventa

As dori sa stiu in baza carui act normativ nu se mai calculeaza majorari si penalitati pentru debite restante de la data intrarii in insolventa a unei firme
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 09:55, 29 Mai 2018
122^1 se refera doar la creantele fiscale!
Pentru creanţele fiscale născute anterior sau ulterior datei deschiderii procedurii insolvenţei nu se datorează şi nu se calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere după data deschiderii procedurii insolvenţei.

Pe mine m-ar interesa un temei legal suplimentar in sprijinul inscrierii in tabelul preliminar a creantelor constand in penalitati de intarziere convenite sub forma unei clauze penale intr-un contract de vanzare cumparare incheiat in forma autentica.
Sunt certe, lichide si exigibile astfel de creante?
Eu cred ca da, dar administratorul judiciar este da parere ca sunt provizorii.
Astept orice pareri si ramana dator pentru jurisprudenta..
Liviu Samoila a scris:

122^1 se refera doar la creantele fiscale!
Pe mine m-ar interesa un temei legal suplimentar in sprijinul inscrierii in tabelul preliminar a creantelor constand in penalitati de intarziere convenite sub forma unei clauze penale intr-un contract de vanzare cumparare incheiat in forma autentica.
Sunt certe, lichide si exigibile astfel de creante?
Eu cred ca da, dar administratorul judiciar este da parere ca sunt provizorii.
Astept orice pareri si ramana dator pentru jurisprudenta..

Cititi intreg art 41 din legea 85/2006 ( nu numai alin 1 care a fost citat )si vedeti cand se calculeza si cand nu se calculeaza accesorii
Nu cunosc prevederile contractului la care faceti referire si ca urmare nu va pot da un raspuns punctual
se aplica inclusiv contractelor de credit de la banci, nu?
Daca data inregistrarii dosarului de insolventa este anterioara datei de 28.06.2014 se aplica legea 85/2006 si ati vazut mai sus textul art. 41 postat de doamna Bostina, iar daca este mai noua se aplica legea 85/2014 care arata la art. 80 alin. 1:
"Nicio dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 103."
Art. 103 face vorbire despre creantele beneficiare ale unei cauze de preferinta (ipoteca, gaj etc.)

Da, se aplica inclusiv in contractele cu bancile.

Sper sa va fie de ajutor informatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in insolventa MihaDrag MihaDrag Buna seara .Va rog sa mi spuneti daca o firma este in insolventa care are inscrise masini in primarie se mai calculeaza impozit .Va multumesc. (vezi toată discuția)
Criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale corneliu84 corneliu84 scurt istoric; un UAT a fost in insolventa in perioada 2014 - 2018. astfel, i se mai pot emite decizii accesorii de catre alta institutie publica unui UAT ce ... (vezi toată discuția)
Art.41 legea 85/2006 ektcib ektcib Buna ziua, La intocmirea tabelului preliminar de creante, administratorul judiciar a cuprins creante reprezentand penalitati (accesorii) care se adauga ... (vezi toată discuția)