avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general asociere fara personalitate juridica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

asociere fara personalitate juridica

Buna ziua,
Daca ma poate lamuri cineva cu urmatoarea problema:

O persoana este asociata intr-o societate civila profesionala(asoiere fara personalitate juridica).
Societatea civila profesionala este inregistrata la Organismul Profesional corespunzator,are CIF,reg.de incasari si plati,reg.inventar,etc.
Aceasta depune anual declaratia 204(pt.asocieri fara personalitate juridica) in care enumera toti asociatii cu veniturile obtinute si declaratia 200.

Intrebare:

Persoanele care sunt asociate ce obligatii au? Trebuie sa aiba si ele reg.de incasari si plati,reg.inventar,etc. pt.aceasta asociere?
Mentionez ca aceste persoane practica si in mod individual profesia liberala pt.care sunt autorizati si pt,aceasta au registrele enumerate mai sus.
Sper ca m-ati inteles si le multumesc tuturor care imi vor da un raspuns.:slap:
Cel mai recent răspuns: dn_amariei , utilizator 10:28, 10 Mai 2011
Buna seara
Plata impozitului nu o face fiecare asociat , in mod individual ?
Buna seara,
Da,plata impozitului se face de catre fiecare asociat iar acesta cand isi face declaratia 200 pe anul precedent trece si acest tip de venit din asociere(suma o ia din declaratia 204 -ii face asociatia o copie).
Eu intrebam daca persoana fizica(asociatul) trebuie sa-si tina registrele pt.conta in partida simpla si sa treaca suma incasata acolo?
Sau acest venit este ca si cel din chirii de exemplu si se trece numai in declaratia 200?
Si inca ceva,fd.de sanatate se plateste pt.aceste venituri,avand in vedere ca aceste persoane ori au carte de munca ori practica profesia liberala pt.care au fost autorizati.

Multumesc frumos!
Cred ca da , fiecare membru al asociatiei profesionale are calitate de contribuabil de sine statator si prin urmare trebuie sa se supuna regulilor de la impozitul pe venit art 48 si din omef 1040 .
Daca este salariat - la fel, are calitate de contribuabil in aceasta calitate de salariat .
La fel si cota de sanatate : se plateste pentru ca are calitate de contribuabil .
Am sa mai citesc un pic pentru aceasta speta ; nu am intalnit in practica ; ce am spus mai sus sunt cateva observatii bazate pe logica profesionala .
Revin .
:)
Despre ce profesie este vorba ?
Pentru ca mai sunt detalii si in legea speciala uneori si as vrea sa caut si acolo .
Daca aveti cumva numarul legii speciale a profesiei, mi-ar prinde bine .
Mersi .
Buna ziua,d-na (d-ra) Magda

Este vorba despre legea 213/27.05.2004(profesia de psiholog).
Mentionez ca persoana care este asociata in societatea civila profesionala fara personalitate juridica are si un cabinet individual pt.care tine registrele amintite mai sus si in decl.200 declara si venitul cabinetului si venitul din asociere.
Dilema mea este daca venitul din asociere se trece in vreun registru sau pur si simplu se completeaza in decl.200 conform datelor comunicate de catre asociatia profesionala.
Va multumesc pt.interesul acordat,sunteti o persoana f.bine informata si de-a lungul timpului in acest forum,ati dat numai raspunsuri pertinente.:vishenka:
temeiul legal pentru asociere fara pers.juridica este :
ART. 46
Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

norme :
18. Se supun impozitului pe veniturile din activităţi independente persoanele fizice care realizează aceste venituri în mod individual sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea desfăşurării de activităţi în scopul obţinerii de venit, asociere care se realizează potrivit dispoziţiilor legale şi care nu dă naştere unei persoane juridice.

22. Pentru persoanele fizice asociate impunerea se face la nivelul fiecărei persoane asociate din cadrul asocierii fără personalitate juridică, potrivit contractului de asociere, inclusiv al societăţii civile profesionale, asupra venitului net distribuit.

articolele 1 si 15 din legea 213/2004
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza modul de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica,....

Art. 15
(1) Societatile civile profesionale se constituie, in conditiile legii, prin contract de societate civila incheiat intre 2 sau mai multi psihologi cu drept de libera practica, si sunt declarate la Colegiul Psihologilor din Romania.
(2) Raporturile contractuale se nasc intre beneficiar si societatea civila profesionala, indiferent care dintre psihologii cu drept de libera practica asociati indeplineste serviciul profesional.

Deci pshihologia este profesie libera iar psihologii care realizează venituri în baza unui contract de asociere care nu dă naştere unei persoane juridice sunt consideraţi a se supune impozitului pe veniturile din activităţi independente; deci, obligaţiile ar trebui să fie similare cu cele ale P.F.A.-urilor.

Prin urmare , asocierea , prin reprezentantul desemnat prin contractul de asociere(care se inregistreaza la fisc ) depune :
-Formularul 223 – „Declaraţie privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice” si
-Formularul 204 – „Declaraţie anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică”
O copie de pe 204 se da fiecarui asociat .

Apoi, asociatii au obligatia depunerii :
-Formularului 200 „Declaraţie privind venitul realizat”,în care se declară venitul net/pierderea realizat/ă de fiecare membru asociat în anul anterior, proporţional cu cota de participare corespunzătoare contribuţiei ce revine fiecăruia conform contractului de asociere.
- dupa caz , formularul 220 - “Declaraţie privind venitul estimat”,daca difera veniturile cu 20% an fata de an anterior
- declaratii la asig sociale , fiecare asigurandu-se individual la casa de pensii (optional)si casa de sanatate (obligatoriu)
As zice ca este aplicabila si og 58 pentru perioada 01.iulie- 10 sept 2010.

Prin urmare, fiecare membru al asocierii va tine evidenta contabila in partida simpla pentru propriul pfa , cf art 48 si omef 1040.

*) daca asocierea are salariati sau devine platitoare de tva , atunci la nivelul asocierii se vor depune declaratiile corespunzatoare ( si se vor face si platile , bineinteles )

Multumesc pentru aprecieri .
Ma onoreaza :vishenka:
( sunt alte flori, nu cele de la dvs ...)


Alte discuții în legătură

Declaratia 204 ANAMARIA11 ANAMARIA11 cine este obligat sa depuna declaratia 204 ? si cine depune declaratia 200 ? (vezi toată discuția)
Contract in participatiune Roxana1678 Roxana1678 Pentru participarea la o licitatie achizitorul a permis asociere operatorilor economici. Se pune problema daca doua cabinete individual de psihologie se ... (vezi toată discuția)
Nedepunere declaratia 220 ContSters156394 ContSters156394 Ce se intampla daca nu se depune declaratia 220 pana la termenul stabilit (15 mai 2011, din cate stiu)? Cum pot afla intotdeauna care sunt declaratiile si ... (vezi toată discuția)