Buna ziua,
Acum doi ani s-a luat hotarirea izolarii acoperisului imobilului in care locuiesc.
Din pacate nicaiaeri nu au fost prezentate ofertele ( se pare ca de fapt sint doar 2), desi avem un panou de afisaj.
La sedinta la care s-a hotarit alocarea sumei aferente fiecarui apartament au semnat 12 persoane ordinea de zi ( in imobil sint 27 de apartamente)
S-a hotarit o anumita suma, trecuta si in ordinea de zi, dar in momentul in care a trebuit sa achitam lunar rata, suma a fost mult diferita .
Am refuzat sa achitam aceasta suma avind in vedere ca firma administreaza imobilul nu detine nici un act referitor la hidroizolatie, iar presedintele de bloc ...se echiveaza sau de cele mai multe ori nu este in tara.
Ni se impune lunar o penalizare pentru nepalta acestei sume, dar refuzam sa o achitam atita timp cit nu avem acces la ofertele care au fost depuse ( de fapt a fost executata de niste prieteni ai presedintelui de bloc).
Exista o legislatie referitoare la numarul de oferte care trebuiesc depuse precum si etapele care trebuiesc parcurse inainte de a impune sumele locatarilor ?
Daca acum 2 ani ati luat proprietarii (probabil in adunarea generala) au hotarat sa se faca acea lucrare este legal, firesc si normal.
Ofertelele trebuie selectate de administrator si prezentate in sedinta de comitet. Nu trebuiesc afisate si aprobate de proprietari.
Comitetul executiv decide cu ce firma executa lucrarea.
Repartizarea cheltuielilor cu aceste reparatii se face pe cota indiviza, adica proportional cu suprafata fiecarui apartament. Aceasta repartizare se face logic, matematic de catre administrator fara semnatura proprietarilor.
Repartizarea sumelor pe fiecare proprietate se face conform devizului de liucrari si contractului incheiat cu firma. Daca pe parcursul lucrarilor apar si alte costuri sau lucrari suplimentare fata de cele prevazute in contract, executantul aduce la cunostinta administratorului acest lucru. Administratorul discuta cu presedintele si membrii comitetului care decid daca se suplimenteaza lucrarea si se face un deziv suplimentar de lucrari. Asa ca pot apare pe lista de plata sume mai mari fata de cele anuntate initial.
Probabil ca proprietarii nu cunosc prevederile legale iar conducerea asociatiei nui a reusit sa explice corect situatia.
Cele descrise mai sus sunt prevazute in legea 230/2007, HG 1588?2007. Nu exista o prevedere referitoare la numarul ofertelor si este bine pentru ca pot fi localitati unde nu gasesti decat un singur prestator pe un anumit domeniu si-ar fi greu de gasit 2, 3 sau 7 ofertanti.
Dar nimeni nu poate sa opreasca un proprietar din asociatie sa vina, in perioada cautarilor, inainte de sau la sedinta de comitet cand se selecteaza firma, cu o oferta mai buna de la un prestator (prieten sau nu).