avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de noapte

Lucrez zilnic de la ora 17 la 01, cele trei ore intre 22 si 01, pot fi considerate ore lucrate noaptea si ar trebui sa beneficiez de vreun spor pentru asta? Mentionez ca am un contract pe durata determinata, trei luni.
Cel mai recent răspuns: bbjunkie , utilizator 15:16, 20 Octombrie 2010
Buna ziua. Da este munca de noapte.

Codul muncii
SECŢIUNEA 3
Munca de noapte

Art. 122. - (1) Munca prestată între orele 22,00 - 6,00 este considerată muncă de noapte.
(11) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru. (O.U.G. nr. 55/2006)
(2) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal. (O.U.G. nr. 55/2006)
(21) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă, stabilite potrivit dispoziţiilor legale, nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, în care prestează muncă de noapte. (O.U.G. nr. 55/2006)
(3) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

Art. 123. - Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată. (O.U.G. nr. 55/2006)

Art. 124. - (1) Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile art. 122 alin. (11) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic. (O.U.G. nr. 55/2006)
(2) Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii şi familiei.
(3) Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.

Art. 125. - (1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;

Se aplica contractul colectiv ca este mai avantajos pentru salariat
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte delia25 delia25 Cum pot angaja doi paznici daca ei lucreaza doar noaptea? Cum pot declara aceste ore de noapte? (vezi toată discuția)
Plata orelor belltinker belltinker am si eu o intrebare ``cum se platesc orele de noapte?``.am un program de lucru de la ora 15 la 24 si as vrea sa stiu daca dupa ora 22 se platesc altfel (vezi toată discuția)
Codul muncii timpu de munca s daniela s daniela Lucrez intr-o institutie de stat si ma intereseaza cateva informatii legate de timpul de munca.Programul este de 8 ore dar fiind o unitate spitaliceasca facem ... (vezi toată discuția)