avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sfat pentru recuperarea prejudiciului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sfat pentru recuperarea prejudiciului

postez din nou aici pentru ca primul post l-am plasat in alta sectiune si cred ca aici este mai portivit.
Problema mea este in felul urmator: in anul 2009 mi-a fost furata o motocicleta din fata blocului,in 3 saptamani au fost prinsi hotii,in numar de 2. a fost deschis un dosar care are numarul sub forma "xxxx/P/2009" pana in momentul de fata nu sa recuperat prejudiciul creat deoarece la recuperarea motocicletei lipseau o mare parte din piese.
Intrebarea este ce trebue facut pentru recuperarea prejudiciului deoarece de cate ori am fost la procuratura sa intreb de dosar mi se raspunde ca citez: "Se afla in pronuntare...."
multumesc anticipat pentru raspunsuri si pareri.
ynocentta a scris:

In situatia mentionata ,in care dosarul se afla spre competenta cercetare si solutionare la parchetul responsabil ,va revine obligatia sa asteptati solutia autoritatii


Pai,ce sa astepte stimata doamna ?
Un astfel de sfat nu asteapta in mod sigur.:((

Aveti posibilitatea ca pana la citirea rechizitoriului in instanta sa va constituiti parte civila,indicand in cerere scrisa si apoi in declaratie data in fata achetatorilor si ulterior in fata instantei sumele de bani care ar reprezenta contravaloarea raparatiilor,a pieselor necesare pentru ca motocicleta sa fie functionala si functionabila si eventual alte sume care ar reprezenta eventuala dvs despagubire pentru lipsa de folosinta a motocicletei sau alte daune,inclusiv eventuale daune morale.
Pentru aceasta trebuie efectuata o expertiza tehnica pentru ca expertul desemnat sa se pronunte asupra respectivelor valori(cval.pieselor ,a reparatiilor,etc).
De asemeni este necesar sa depuneti in cazul in care ati cumparat diferite piese sau ati facut anume reparatii pana acum ,bonuri si facturi,alte inscrisuri care ar dovedi aceste plati.
r.gabi a scris:
Aveti posibilitatea ca pana la citirea rechizitoriului in instanta sa va constituiti parte civila,


Aveti garantia ca solutia procurorului va fi rechizitoriu si nu rezolutie ?
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
ynocentta, utilizator
ynocentta a scris:

r.gabi a scris:
Aveti posibilitatea ca pana la citirea rechizitoriului in instanta sa va constituiti parte civila,


Aveti garantia ca solutia procurorului va fi rechizitoriu si nu rezolutie ?



Daca intelegeati,intelegeati,daca nu ,nu...
Dar dvs,aveti garantia ca se va intampla invers ?
Nu sunt convins ca la cunostintele dvs,aveti vreo garantie.

Indicatia era pana cand se poate constitui parte civila,iar aceasta declaratie o da in dosar ca pesroana pagubita,indiferent de solutia procurorului,adica una dintre solutiile de a-si recupera paguba,solutie despre care au facut vorbire si ceilalti colegi de site.

Aceasta era una dintre solutii,in cazul unui proces penal,cea de a doua fiind actiunea civila in pretentii,dupa cum s-a aratat mai sus.
In timpul cercetarilor orice persoana pagubita se poate constitui parte civila,indiferent de solutia procurorului.
:offtopic: Interventie moderator: @r.gabi va rog sa va editati mesajul si sa renuntati la aprecierile cu privire la cunostintele sau lipsa lor ale celor care-si dau cu parerea aici.
Incercati sa combateti fara atac la persoana. Multumesc.

@ayahuasca nu trebuie sa justific masurile luate si nici sa fie comentate offtopic. Aici se discuta despre recuperarea unui prejudiciu. Atat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
Gabriela Mihai, Avocat
GabrielaA a scris:

:offtopic: Interventie moderator: @r.gabi va rog sa va editati mesajul si sa renuntati la aprecierile cu privire la cunostintele sau lipsa lor ale celor care-si dau cu parerea aici.
Incercati sa combateti fara atac la persoana. Multumesc.

Achiesez.
Ce-ar fi sa va razboiti prin mesaje private?
Cu privire la speta; da, va puteti constitui ca parte civila formulandu-va cuantumul daunelor materiale (probandu-le in fata instantei prin inscrisuri sau prin alte mijloace de proba) si daune morale (instanta va aprecia daca si cat acorda din cuantumul lor). Daca nu sunteti multumit de solutia instantei penale puteti, dupa incheierea procesuluii penal sa va adresati instantei civile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se recupereaza prejudiciul Florin.Frusinoiu Florin.Frusinoiu Buna ziua. Problema mea este in felul urmator: in anul 2009 mi-a fost furata o motocicleta din fata blocului,in 3 saptamani au fost prinsi hotii,in numar de 2. ... (vezi toată discuția)
Am fost furat,vreau cateva sfaturi. Florin-Razvan Florin-Razvan nu o sa stau sa relatez toata povestea ca va dura prea mult. In linii mari situatia sta asa : aveam motocicleta parcata in fata blocului unde locuesc. Intro ... (vezi toată discuția)
Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)