avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiile (boxele) din subsolul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiile (boxele) din subsolul blocului

Buna ziua.
In blocul in care locuiesc, spatiile, (boxele) din subsolul blocului sau am inteles ca mai poarta denumirea de "subsol tehnic", este folosit de mai marii din comitet in scop propriu. Pe fiecare scara sunt 3 astfel de incaperi , doua de aprox. 16 mp si una de cam 4 mp. Bine, mai sunt si alte spatii de acces, la instalatia termica a blocului, etc. Eu insa nu ma refer la acelea. Problema este cu celelalte 3 . In ele si-au facut respectivii magazii proprii la care au numai ei acces, insa pentru ele nu platesc nimic (pentru ca ocupa functii "cheie" in bloc) .Unul dă cu gura tare, si mai dă cu var pe 5 copaci din gradina blocului , primavara. Celalalt schimba becuri pe scara.Si atat. Asta a fost si explicatia administratorului, care este in aceeasi claca cu ei , oferita noua locatarilor " de rand" care vrem sa depozitam un electrocasnic vechi,un butoi cu varza , o sanie....etc si nu putem , ca de .... Motivatia oferita nu m-a incalzit cu nimic pe mine si nici pe ceilalti, fapt pentru care vrem sa ne adresam unor institutii care sunt in masura sa rezolve situatia. Intrebarea finala este : Unde si cui ne adresam ?
Va multumim
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:48, 25 Martie 2021
Legal,condominiile care nu sunt prevazute din constructie cu spatii speciale care pot fi compartimentate in boxe,nu pot fi ocupate abuziv
In situatia mentionata in care imobilul din constructie detine strict subsol tehnic,
compartimentarea individuala ,constituie incalcarea normelor in vigoare,care poate fi constatata si sanctionata cu amenzi substantiale ,aplicate de catre autoritatile competenete ,inclusiv pompieri
@m2gica,
Dumneavoastra, daca sunteti proprietar, aveti aceleasi drepturi ca si celalti proprietari din bloc. In general aceste boxe care sunt la subsol, pe casa scarii, uscatoare, foste gunoiere... se folosesc de proprietari prin intelegere. Dar, daca nu va intelegeti, aveti organul de conducere al asociatiei, adunarea generala. In adunarea generala majoritatea proprietarilor hotarasc cum se folosesc spatiile comune. In aceasta adunare generala cei 2-3 de care ati vorbit nu pot sa hotarasca singuri.
Acele spatii pot fi impartite mai multor proprietari gratis, sau se pot inchiria unor proprieatri. Sumele incasate din chirie se repartizeaza tuturor proprietarilor in fondul de reparatii. Asa castiga toata lumea.
Incercati !
Multumesc pentru raspunsuri insa tot nu am fost perfect lamurit(i). Cred ca nu am punctat intrebarea bine. Aceste persoane care ocupa abuziv acele spatii fac parte din comitetul de conducere a blocului iar organul de conducere este in acelasi clan cu ei. Ei fac legea in bloc . Pe cale amiabila nu se poate discuta cu ei si ceilalti au renuntat in parte la a se mai certa cu ei. De aceea v-am cerut sa-mi indicati niste institutii care sa ii "rezolve" , pentru ca la cele cateva controale care au fost, au facut fata cu brio, ba chiar ne-au ras in nas spunandu-ne "A-ti vazut bai ca totul a fost in regula , suntem un bloc model , nu mai va c...ti atata pe voi ". Deci ...spaga a invins ca mai peste tot. Ca sa nu mai spun de contributiile suplimentare pentru salariile lor. modeste dealtfel . Administratorul care este si casier ia 1200 ron lunar,presedintele vreo 1000, cel din echipa tehnica ,un individ care nu stie decat sa taie geamuri si sa schimbe becuri pe scara, cam 800 ron am inteles. Chiar si femeia de serviciu care se pare ca e tot o "cunostinta" are 815 ron lunar.Blocul are doar 2 scari si 130 de apartamente. Ce spuneti ? Si multe alte cheltuieli umflate si nejustificate (ptr gunoi, materiale de curatenie...etc.) Asta prin comparatie cu alte blocuri amplasate mai central, nu la periferie cum suntem noi ,ba chiar si in comparatie cu anumite blocuri din jur, identice cu al nostru. Deci intrebarea mea este ce insitutii NON SPAGA sunt in masura sa rezolve aceste situatii, daca exista asa ceva ?
Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
m2gica, utilizator
m2gica a scris:
Aceste persoane care ocupa abuziv acele spatii fac parte din comitetul de conducere a blocului iar organul de conducere este in acelasi clan cu ei.

Adunarea generala este organul de conducere al asociatiei, iar aceasta este alcatuita din toti proprietarii, ceea ce puteti gasi si in legea 230/2007:
Art. 23. - (2) Adunarea generală este alcătuită din toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari.

Asadar si dumneavoastra sunteti proprietar, membru al asociatie si in adunarea generala si nu cred ca sunt "in clan" toti.

Reclamati si sesizati la primarie unde exista un birou ce se ocupa de asociatii de proprietari. Dar rezolvarea corecta este totusi in adunarea generala, in implicarea proprietarilor, inclusiv a dumneavoastra in conducerea si administrarea asociatiei.
La prima adunare generala prezentati un plan, veniti cu propuneri mai bune pentru conducerea si administrarea asociatiei si candidati la functia de presedinte sau membru in comitetul executiv. Din aceste pozitii poate o sa rezolvati problemele mai corect decat actualii.
- Primaria - Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.
- Pompierii (pentru subsol).
- 20% din proprietari, convocati o adunare generala pentru alegeri extraordinare, schimbati-i cu altii mai buni si nespagari si puneti-i sa plateasca chirie sau dati-i afara din subsol.
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
Art. 23.
.......................
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.


Eu una nu stiu nicio zana care sa vina sa dea cu betisorul fermecat si sa rezolve problemele. Trebuie ceva implicare din partea majoritatii dintre dv. Astfel veti pune vorbele in fapte si veti progresa, altfel veti continua sa bombaniti si sa va enervati continuu.

Alte discuții în legătură

Spatiul comun de la subsol poate fi utilizat de toti proprietarii? laura_yt laura_yt as dori sa stiu daca spatiile comune din bloc,ma refer la subsol,se pot folosi de catre toti proprietari din bloc sau numai de catre proprietarii ale caror ... (vezi toată discuția)
Legalitate decizie comitet executiv severinvlad severinvlad In blocul in care locuiesc, cele 3 camere de la ultimul etaj - fosta spalatorie si uscatorie - au fost ocupate de catre cativa proprietari fara a avea insa ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)