avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general activitate dependenta conform HG 791/2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

activitate dependenta conform HG 791/2010

Buna ziua!

Am urmatoarea speta: doua societati comerciale AX - cu asociat unic Z si AY - cu asociati Z si S, isi au stabilit sediul la aceeasi adresa. AX a inchiriat lui AY o camera din spatiul detinut in proprietate pe o suma modica. AY, in desfasurarea activitatii, foloseste baza materiala a lui AX.
Potrivit HG 791/2010, art. 7, activitatea lui AY se considera activitate dependenta.

Intrebare: daca intocmesc un act aditional la contractul de inchiriere in care trec o chirie mai mare si specific ca in pretul chiriei, AX se obliga sa ii asigure lui AY si baza materiala ( respectiv acces la net, telefon, imprimanta), mai poate fi considerata activitatea lui AY ca fiind dependenta? Se mai incadreaza in prevederile Art.7?
Cel mai recent răspuns: Jurist TM , utilizator 15:38, 22 Octombrie 2010
HG 791 pe care o mentionati prevede:
"A. Titlul I “Dispozitii generale” se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“Codul fiscal:
Definitii ale termenilor comuni
Art. 7. – (1) În intelesul prezentului cod, cu exceptia titlului VI, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
[...]
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
2.2. În cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. În acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
[...]
Cu toate acestea, normele legale se interpreteaza in integralitatea lor si va trebui sa aveti in vedere si prevederile Normelor metodologice:
1. O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia.
Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate, spre exemplu, ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal si datorita acestor prevederi. Acelasi lucru se intampla, per a contrario si daca raportul juridic in baza caruia firma AY isi desfasoara activitatea reflecta continutul econoimic al acestui raport. Un contract de tipul celui expus de dvs., sau un alt contract incheiat separat, care sa prevada existenta obligatiei mentionate, cu referire explicita la pretul inclus in pretul chiriei, poate ajuta la evidentierea unui continut economic al raportului juridic in baza caruia firma AY isi desfasoara activitatea numai daca actul constitutiv si statutul firmei respective nu asigura suficient aceasta evidentiere, iar activitatea firmei AY este evident ca nu poate produce venituri in niciun mod fara existenta raporturilor contractuale cu Ax, ceea ce mi se pare aproape imposibil.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmi prestari servicii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.incheie contract de prestari servicii cu un CMI pentru efectuare prestari servicii stomatologice.Baza materiala este a SRL-ului.Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)
Profesii liberale-medic pf presteaza activitati medicale la unitati priviate mih@ mih@ Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarele spete:1) .Un medic specialist infiinteaza un PF si in baza unui contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Incadrarea farmacistului ca pfi pisoi mic si rau pisoi mic si rau Buna ziua! Incepand cu data de 01.02.2011 firma la care lucrez ne forteaza sa trecem de la contract de munca la forma de PFI. Ne-a fost prezentat un model de ... (vezi toată discuția)