avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DAUNE COMINATORII DE INTARZIERE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DAUNE COMINATORII DE INTARZIERE

Buna ziua,
Am o Hotarare definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie prin care ANRP pe Legea 290/2003 trebuie sa respecte Hotararea Comisiei judetene, sa-mi plateasca despagubirile+rata inflatiei de la data nasterii dreptului pana la plata efectiva.
Am ajuns la executor care a solicitat judecatoriei incuviintarea executarii.
Urmeaza sa-i someze. ANRP are la dispozitie 6 luni ptr executarea de buna voie a Hotararii instantei.
Dar am inteles ca pot solicita si daune cominatorii de intarziere (50-100 lei/zi) printr-o noua actiune in instanta prin care ANRP-ul sa fie obligata sa le plateasca de la data ramanerii definitive si irevocabile a sentintei si pana la achitarea sumelor datorate.
E posibil acest lucru? In momentul platii despagubirii+inflatia aceste sume trebuie restituite sau raman si acestea in posesia mea? Unde Formulez actiunea: la Tribunalul Bucuresti sau unde (eu fiind din provincie)? Taxe judiciare si taxe de timbru platesc in acest caz?
Va rog sa ma ajutati si cu cateva indrumari legislative: adica pe ce baza legala cer acest lucru instantei: Legi, articole din Lege, etc
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: sorincapitanescu , utilizator 14:37, 26 Octombrie 2010
Punctual:
1. cereti daunele cominatorii incepind cu data nasterii obligatiei neexecutate de parat (20.05.2010);
2. nu exista o suma maxima, dar trebuie avuta in vedere o suma "rezonabila" (termen ...placut celor de la CEDO :D);
3. Dupa obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile, in cazul neexecutarii de bunavoie (foarte probabile B-)), va trebui sa apelati la executarea silita a obligatiei;
4. Asa cum v-am raspuns deja (trebuia doar sa cititi atent raspunsul initial:-/), daunele cominatorii nu exclud celelate daune, deci nu exclud nici plata ratei inflatiei aplicata debitului;
5. Pentru actiunea introdusa in vederea platii daunelor cominatorii nu este necesara o notificare facuta debitorului, acesta fiind de drept in intarziere de la data la care hotararea judecatoreasca ce v-a nascut dreptul este executorie.
Multumesc zaharia65_2
Punctual.
Mai am o intrebare:
-in momentul de fata executorul asteapta Hotararea de la judecatorie cu acceptul executarii, deabia dupa aceea va face Somatia, ANRP avand la dispozitie de atunci 6 luni sa dea de buna voie despagubirile. Intrebare: avand in vedere ca acum deschid actiunea pt daune cominatorii, fata de data de 20.05.2010 cand s-a pronuntat CAB (prin respingerea recursului ANRP), si pe 29.07.2010 eu am investit Hotararea TB cu titlu executoriu credeti ca a trecut prea mult timp din partea mea pana sa fac acest lucru, adica am fost prea pasif?
Cu multe multumiri.
Eu consider ca nu, termenul fiind realmente... rezonabil. :) Am precizat ca nu exista o prevedere legala in acest sens, ci numai o apreciere a instantei, in jurisprudenta.
Succes!
Multumesc zaharia65_2=D>
Comentariu: Pe 20.05.2010 a ramas definitiva prin respingerea recursului ANRP-ului de catre CAB, pe 29.07.2010 am investit Hotararea TB cu Titlu executoriu ( a durat pana s-a redactat hotararea si revenirea dosarului de la CAB la TB), in 15.10.2010 judecatoria sect 2 Bucuresti a admis executarea si asteptam redactarea hotararii acesteia ptr a face SOMATIA catre ANRP.
Intrebari (cred ca ultimele):D: TB v-a da o hotarare, se va face recurs la CAB si presupunand ca voi avea castig de cauza, voi investi Hotararea TB cu titlu executoriu, voi merge la executor, acesta v-a cere la judecatorie admiterea executarii. Corect pana acuma? In continuare cum se v-a proceda? Executorul v-a soma ANRP-ul care v-a avea la dipozitie din nou 6 luni ptr a plati daunele cominatorii? Sau vor fi executati direct cu/fara somatie fara sa mai treaca 6 luni?
Cu multe multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata inflatiei/legea 290/2003 sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, In iulie 2007 am primit o Hotarare a Comisiei Judetene ptr aplicarea Legii 290/2003. In august 2007 am depus cerere la ANRP de efectuare a platii ... (vezi toată discuția)
Executare silita a anrp-ului pe legea 290/2003 sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, In iulie 2007 am primit o Hotarare a Comisiei Judetene ptr aplicarea Legii 290/2003. In august 2007 am depus cerere la ... (vezi toată discuția)
Executarea silita-ptr obligatia de a face Alb07 Alb07 Este vorba despre o sentinta civila definitiva si irevocabila prin care Primaria este obligata sa emita o decizie privind acordarea de despagubiri conform ... (vezi toată discuția)