avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare judecatoreasca.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare judecatoreasca.

Am primit o condamnare de 3 ani cu executare pentru inselaciune (am emis un BO fara sa am disponibil in cont), am executat pedeapsa in perioada mai 2002 - mai 2005, sunt la prima abatere si intrebarea mea este cand pot fi reabilitat si care e procedura?
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 23:05, 25 Octombrie 2010
Daca nu ati suferit o noua condamnare in urmatorul interval:
in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani – 4 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate.Deci: 4ani + 1,6(un an si sase luni :) )
Se face o cerere catre instanta competenta! Dupa calculul meu in scurt timp deveniti eligibil pentru a se dipune reabilitarea judecatoreasca. (a se vedea disp. art. 135 lit. a C.p.). Trebuie sa indepliniti si alte conditii conform art 137 C.p.
Apelati la un avocat ca sa va consilieze in acest sens, deoarece respingerea cererii de reabilitare are ca efect interdictia de a apela la o noua cerere timp de un an in cazul dvs.
Succes!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Art. 135. - Reabilitarea judecatoreasca

Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:

a) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de un an pâna la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;

b) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pâna la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;

c) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;

d) în cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu închisoare.

Procurorul general poate dispune, în cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute în acest articol.



Art. 136. - Calculul termenului de reabilitare

Termenele prevazute în art. 134 si 135 se socotesc de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul în care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins în alt mod.

În caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.



Art. 137. - Conditiile reabilitarii judecatoresti

Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat întruneste urmatoarele conditii:

a) nu a suferit o noua condamnare în intervalul prevazut în art. 135;

b) îsi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;

c) a avut o buna conduita;

d) a achitat în întregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul când partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau când instanta constata ca cel condamnat si-a îndeplinit în mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarârea de condamnare.

Când instanta constata ca nu este îndeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea bebe121 bebe121 buna ziua,dupa cat timp se poate cere reabilitarea in cazul in care am fost condamnat pe 208 209 cp la pedeapsa de 6 ani la care am ramas definitiv in 2004 si ... (vezi toată discuția)
Reabilitare dcl_1977 dcl_1977 ce acte imi trebuie si cat costa sa-mi fac si eu reabilitarea? (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca romdan romdan Pe 18 apr 2003 am fost condamnat la 2 ani loc de munca .( sentinta definitiva si irevocabila).Pe 26 -11-2003 am inceput executarea pedepsei la o societate ... (vezi toată discuția)