Lucrez la o multinationala in baza unui contract colectiv de munca, societate care momentan este in plin proces de reorganizare.Ca urmare a acestui fapt, am fost instiintata (doar telefonic) ca de la data de 1 nov.2010 imi voi putea desfasura activitatea la o distanta de 45 de km de localitatea in care locuiesc. In urma exprimarii refuzului vis-a-vis de aceasta situatie, mi s-a oferit o alta varianta, si anume trecerea de pe postul de tehnician pe care il ocup acum, pe cea de muncitor. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta decizie este una legala.Multumesc anticipat!
intradevar este legal iar in cazul in care refuzi si aceasta oferta ti se va desface contractul de munca......... asta este, conform legii ei au fost de buna credinta si v-au oferil alte alternative pe care dv nu le-ati acceptat
citez din codul muncii L.53/2003
Art. 64.
(1) (.....) angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) (...)
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului conform prevederilor alin. (1) si (2) pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), (...), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
Art. 65.
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).
Art. 67.
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 72.
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi angajari pe locurile de munca ale salariatilor concediati pe o perioada de 12 luni de la data concedierii acestora.
(2) In cazul in care in aceasta perioada angajatorul reia activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, salariatii care au fost concediati au dreptul de a fi reangajati pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu solicita acest lucru, angajatorul poate face noi angajari pe locurile de munca ramase vacante.
Care este baza legala ? ... din ce s-a postat nu prea reiese , mai laes din textul art.64 C.mun. postat incorect ...
art.64 (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
Asadar, articol prevede clar situatiile in care sunt aplicabile aceste prevederi.
Art.65 C.mun. nu reglementeaza in sarcina angajatorului oferirea unui post de munca vacant salariatului concediat.
Art.67 C.mun. si art.72 C.mun nu are nicio tangenta cu topicul deschis de user.
Ma aflu intr-o situatie esemanatoare dar am fost mutat la 85 km. Am adus la cunostinta angajatorului ca o naveta este imposibila - ajungeam la locul de munca la ora 10 iar programul societatii era de la ora 7. Ma dadea afara pt. intarziere..
Nu am primit o oferta din partea angajatorului cu noul loc de munca: mi s-ar fi schimbat si locul si felul muncii. Pot invoca reaua credinta a angajatorului? - este clar, dorea sa scape de mine stia ca nu pot face o asemenea naveta.
Multumesc!
Concediere
prares
Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)