avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenire

Sunt unic mostenitor al apartament in care locuiesc , sotia a deschis divort plecand cu copil (17ani)la o sora de-a ei, dupa deces tatal meu am obtinut certificat de mostenitor, si am preluat ratele tatalui meu pentru restul de bani ce trebuiau achitati ptr cumpararea apartament, intre 92 si 94 am achitat impreuna cu sotia integral apartament, acum ea vrea sa vand apartament pentru a reusi sa cumparam 2 apartamente cu o camera sau 2 garsoniere, eu nu doresc acest lucru argumentandu-i ca nu vom reusi sa obtinem pretul dorit mai ales si in aceasta perioada dificila ....ea este constienta de acest lucru, si mi-a spus ca sa mai asteptam primavara, dar eu cred ca nici la anul nu vom reusi asa ceva si sincer chiar nu-mi doresc sa vand , dar ma intreb daka in situatia in care eu nu vand , ea va desachide partaj pentru stabilirea creantei care dupa cate stiu ar avea dreptul pentru banuiesc 1/2 din acea suma de bani achitata impreuna intre 92-94, deci in caz ca deschide partaj , eu in timpul partajului pot vinde apartament?daka ...da... ,, voi prezenta instantei actul de vanzare cumparare al apartamentului, demonstrand , cu cat am vandut apartamentul, si totodata certif de mostenire pe care scrie cat mai era de achitat dupa deces tata.Cred ca se va stabili procentual cat din suma cu care am vandut apartement ii voi datora ei.Daca nu vand apartament, acea creanta pe care o voi datora sotiei, poate instanta hotari sa o achit din veniturile salariale?dar...daka eu nu voi avea venituri salariale ,se poate cere evaluare/si daka nu achit , se poate cere scoaterea la licitatie a apartamentului si poate fi stabilita valaorea apartament de catre evaluator mai mica decat cota de piata sau ce valoare apartament ia un consideratie evaluator ,?as dori cat mai multe lamuriri clare ....si cum ar fi bine sa procedez...va multumesc
Cel mai recent răspuns: mar4905 , utilizator 13:43, 5 Noiembrie 2010
nu puteti sa vindeti casa atata timp cat ar face obiectul unui proces de partaj.
sotia dvs nu are drepturi asupra apartamentului dvs.
are un drept de creanta pt. sumele cu care a contribuit la achitarea apartamentului.
Avand in vedere ca apartamentul a fost cumparat de catre tatal dvs. la inceputul anilor 1990 , cand apartamentele s-au vandut cu 100.000 de lei echivalentul a 1.300 de dolari la vremea aceea .
Casele la acea vreme s-au vandut cu 10 -15 salarii.
la aceste preturi ,probabil o sa fiti obligat sa platiti sotiei in jur de 1000 de EURO., ii platiti din salariu.
Casa dvs. nu face obiectul partajului, puteti face orice cu ea si acum si in timpul procesului, este a dvs, si numai a dvs.
Nu va lasati pacalit de sotie.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
praporgescu, utilizator
daka se ajunge la faza de evaluare apartament , un evaluator cred ca va luya in consideratie pret apartament la pretul pietii actual...1000 euro cred ca e putin...nu stiu...am inteles ca eu si numai eu pot vinde apt oricand dar, problema este la cat se poate ridica creanta care as datora-o sotiei....daka ar fi 1000 euro ar fi bine dar.....
nu casa face obiect partaj...asa cred, face partaj doar suma achitata impreuna cu sotia intre 92-94 ...creanta ...asa am inteles din multe alte mesaje ...dci casa pot face ce doresc cu ea , nu o vand sau o vand....instanta va hotari doar acea creanta fata de sotie ......sper ca ati inteles ca sotia nu este proprietara si nici mostenitoare, a apartament....are drept doar de creanta atat
buna ziua.
imobilul nu poate face obiectul partajului fiind bunul dvs. propriu.
sotia poate solicita doar un drept de creanta.
cuantumul sultei pe care va trebui sa i-o platiti sotiei se va stabili prin raportarea la valoarea ratelor platite in perioada casatoriei .
daca ati achitat de exemplu 2000 de $ , ii veti datora jumatate din aceasta suma .
si chiar daca ar exista un proces de partaj pe rol, atata timp cat nu este inscrisa interdictia de instrainare a imobilului in CF dvs. puteti sa-l instrainati catre terte persoane.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire mar4905 mar4905 Am o nelamurire si sper , sa fiu lamurit...sunt proprietar mostenitor cu act de unic mostenitor a unui apartament,:dupa anul 1992 pana in 1994 am preluat ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj mar4905 mar4905 Sotia a deschis actiune de divort termen in iunie 2011, avem un copil de 17 ani, ea a plecat cu copil la o sora de -a ei cu copilul tin legatura vine pe la ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri si bani mar4905 mar4905 Sotia mea care pretinde ca a deschis divort ...n-am primit inca acasa .... nimic...cred ca incearca sa ma\"santajeze\" cu o problema urmatoare: eu posed act ... (vezi toată discuția)