avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces sau notar ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces sau notar ?

Va rog sa-mi spuneti,daca se poate, care este varianta mai putin costisitoare pentru iesirea din indiviziune,cea de la notar sau de la judecatorie? daca partile cad de acord asupra solutiei.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 10:50, 28 Octombrie 2010
la notar taxele sunt mai mici si e o cale mai rapida.
in instanta taxa e de 3 % dar se recupereaza integral daca depuneti tranzactie la primul termen.
mergeti neaparat pe calea cea mai simpla - notarul.
Depinde de obiectul matrial al partajului. Daca se face partajarea unei suprafete de teren in mai multe parcele, s-ar putea sa aveti o surpriza. In sensul ca, notarul va va cere documentatie cadastrala - inscriere in cartea funciara pentru fiecare suprafata. Astfel incit, poate valoarea onorariului perceput de notar, este mai mica decit taxa achitata la instanta, insa costurile intocmirii actelor premergatoareautentificarii partajului voluntar sa fie mult mai mari decit cele de la instanta.
De exemplu, daca impartiti o suprafata de teren in 5 loturi, va sunt necesare 5 documentatii in vederea inscrierii in cartea funciara. La un cost mediu de 600 lei/lot = 3000 lei numai documentatiile cadastrale. Adaugati inca un onorariu + TVA si veti vedea daca e mai ieftin pe acesta cale sau prin instanta.

PS. nu am inteles niciodata de ce la notar se impune o procedura, iar la instanta alta (atunci cind iesitea din dindiviziune se face pe calea tranzactiei), rezultatul fiind acelesi. Traim insa in Romania si nu mai mira absolut...nimic.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar dorinah dorinah Buna ziua, Suntem patru frati care avem un titlu de proprietate in care suntem inscrisi toti patru, pentru o suprafata de teren de 10000 mp. Terenul il ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare sau iesire din indiviziune? vida vida Buna ziua, Detinem in coproprietate un teren intravilan ( D 24 m) pe care dorim sa-l dezmembram in 2 loturi egale ca sa stim fiecare partea ce ii ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)