avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme

In 1999 am cumparat un teren cu act de vanzare -cumparare carte funciara nr.cadastru intabulare deci toate actele in regula ,vinzatorul fiind mostenitor al acestui teren .Dupa cateva luni vecinul de alaturi a venit la mine cu o chitanta de mana din care reesea ca cumparase jumatate de teren de la tatal celui care mi-a vandut mie si carea decedat la un an dupa ce a scris chitanta respectiva.Acum el isi cere in instanta partea .Ma afecteaza pe mine cu cevademersul lui eu fiind cumparator de buna credinta ???
Cel mai recent răspuns: atomol , utilizator 19:15, 4 Februarie 2008
Fiind cumparator de buna credinat si mai ales fiind intabulat nu aveti de ce sa va faceti griji.
N-ar trebui sa va afecteze, dar ar trebui sa interveniti in proces in interesul propriu...
multumesc pentru raspuns , am sa apelez la un avocat sa fiu mai sigur
E bine... daca ati intabulat insa de cand ati cumparat (sau macar de 3 ani) si nu ati cunoscut and ati cumparat ca exista aceasta chitanta, daca nu era notata nici la primarie si nici in CF... atunci interveniti in proces in nume propriu, cereti mentinerea tranzactiei dv. si respingerea actiunii principale (in primul rand pentru ca au trecut cei 3 ani in care era obligat proprietarul sa incheie contract)...
In functie si de sustinerile din actiunea principala...
Nu ar trebui sa aveti probleme, spun ca ar fi bine sa interveniti in proces ca sa va asigurati ca sunt aduse la cunostinta instantei unele aspecte de fapt: ati intabulat, sunteti de buna-credinta etc. Nu cred ca ar fi bine sa va lasati pe seama celorlalti..
Terenul nu se cumpara pe chitanta de mana, ci prin act autentic. Chitanta lui poate fi privita cel mult ca un antecontract de vanzare-cumparare care nu transmite dreptul de proprietate. Prin urmare, daca terenul v-a fost vandut dvs., si in masura in care cel cu chitanta mai este in termenul de 3 ani (de prescriptie) de care vorbea Avlil el poate sa ceara cel mult daune de la vanzator.
Cine a folosit terenul in ultimii 3 ani?

Alte discuții în legătură

Poate sa aiba cistig de cauza in defavoarea mea? atomol atomol Inanul 2000 am cumparat o proprietate un teren intravilan de 1800  m cu acte in regula adica  contract de vinzare cumparare prin notariat intabulare cadastru ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte? ContSters264774 ContSters264774 Ma confrunt cu urmatoarea problema : Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am ... (vezi toată discuția)
Complicatii incredibile atomol atomol :Am cumparat o proprietate -casa +teren 4000m-in anul 2005, cu contract v.-c. la notar ,intabulare ,totul inregula. De aici incep complicatiile .Am aflat la ... (vezi toată discuția)