avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum pot sa ajung actuar in Romania?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum pot sa ajung actuar in Romania?

Cum se poate ajunge actuar in Romania?
Cum contactez Asociatiei romane de actuariat ? Pe net am gasit un site [ link extern ] ?

Poate exista vreun actuar chiar printre noi...ce bine ar fi.
Cel mai recent răspuns: valenting79 , utilizator 15:45, 19 Septembrie 2013
Daca ati absolvit masterul de tehnici actuariale, atunci aveti diploma ceruta de CSA pentru certificare - va mai trebuie experienta precizata in Norma: minim 3 ani in domeniu. Dincolo de cerintele CSA, insa, actuar pe cont propriu fara sa fi trecut printr-o companie de asigurari este o utopie ... Nu doar ca teoria din carte nu seamana cu realitatea "de pe teren", dar nicio companie serioasa nu va incredinta proiecte unui actuar care nu s-a intersectat niciodata cu realitatea raportarilor solicitate de CSA, a sistemelor de administrare folosite in cadrul societatilor de asigurare, a soft-urilor actuariale care se folosesc in asigurari (MoSes, Prophet, VIPitech) ...
In masura in care acceptati un sfat, incercati job-ul de actuar angajat timp de 3 ani - dupa care puteti decide asupra unei cariere pe cont propriu.
Oricum, to cut a long story short, fara experienta in domeniu, nu puteti obtine certificatul de actuar de la CSA - si, in consecinta, nu puteti semna raportarile catre CSA ale unei companii de asigurari, indiferent ce alte examene mai dati.
grandanat a scris:

Cum se poate ajunge actuar in Romania?
Cum contactez Asociatiei romane de actuariat ? Pe net am gasit un site [ link extern ] ?

Poate exista vreun actuar chiar printre noi...ce bine ar fi.

Eu sunt certificat ca actuar, nr 36 in Registrul Actuarilor, pe care-l gestioneaza CSA. Pentru asta am absolvit masteratul organizat de IAP in colaborare cu ASE si pe baza programei aprobata de CSA.
Aceasta este o certificare nationala, nerecunoscuta la nivel UE, dar care necesita respectarea conditiilor impuse de normele CSA si Legea 32/2000.
Rolul actuarului nu se reduce doar la misiuni legate de societatile de asigurare ci si de alte domenii, de ex.: calculul valorii actuale a beneficiilor viitoare ale angajatilor (IAS 19).
Succes!

F. Plopeanu
Buna ziua,

Cochetez si eu cu ideea de a intra in lumea actuariatului. Insa am cateva semne de intrebare:
Imi poate spune cineva daca Master-ul in domeniu, are o valoare concreta, in conditiile in care : inteleg ca exista in companiile de asigurari soft-rui speciale si tinand cont ca scoala noastra scoate in general studenti pe banda rulanta si cand se angajaza constata ca realitatea este alta ?
De asemenea ma mai intereseaza sa stiu daca as putea sa lucrez in actuariat ca si in alte departamente :junior level cu studiile superioare economice pe care le am si ulterior sa incep master-ul ?
As prefera aceasta varianta: sa fac parte din departament si ulterior sa ma dezvolt.
Poate cineva care lucreaza in departamentul de actuariat al unei companii de asigurari sa ne povesteasca cum vede job-ul ? Parti bune / Parti rele ? Cum se fac promovarile si premierile? Care sunt criteriile de performanta ale unui actuar ?

Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
valenting79, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa infiintez un pfa pentru broker in asigurari Jeremy Jeremy 1. Ce taxe si impozite platesc catre stat daca eu ca titular al PFA-ului dupa cel infiintez, mai lucrez intr-o institutie care plateste contributiile catre ... (vezi toată discuția)
Firma asigurari danmarianpopescu danmarianpopescu Detin o firma de intermediere in asigurari cod caen 6622.Odata cu aparitia legii 32 si normelor CSA noi intermediarii in asigurari am fost nevoiti sa ... (vezi toată discuția)
Refuz plata daune carpatica pentru accident usor Catalin Benea Catalin Benea Buna ziua, Sunt un asigurat RCA Carpatica care a produs un accident usor, mai bine zis o tamponare in spate a unui autoturism, din vina mea. Sunt asigurat RCA ... (vezi toată discuția)