avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Problema garantie ("consumabile")
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Problema garantie ("consumabile")

Am o problema legata de garantie. Este vorba despre o imprimanta cumparata acum citeva luni la care s-a defectat unul dintre cartusele cu cerneala (imprimanta nu mai recunoaste acel cartus). Cartusele sint ceva mai evoluate, in sensul ca contin un "chip" de identificare etc. Problema este ca vinzatorul sustine ca acest cartus este un "consumabil" si ca nu este aplicabila garantia si asupra lui.

Mai mult, atit vinzatorul cit si importatorul sustin ca nici daca as cumpara un cartus nou nu voi beneficia de vreo garantie. Precizez ca un cartus nou costa in jur de 100 RON iar imprimanta a costat aproximativ 450 RON. Asadar, in viziuea lor pot risca sa cumpar oricite cartuse fara a avea vreo garantie ca vor functiona macar 5 minute.

Exista vreo mentiune (articol de lege sau in normele de aplicare) despre existenta si definitia acestor "consumabile" care NU beneficiaza de garantie?

Va multumesc anticipat pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: IonutAnghel , utilizator 14:39, 18 Mai 2009
cartusele pt imprimanta sunt considerate intr adevar consumabile pt ca durata lor de viata este raportata la nr. de pagini care il tiparesti.
Vera a scris:

cartusele pt imprimanta sunt considerate intr adevar consumabile pt ca durata lor de viata este raportata la nr. de pagini care il tiparesti.


Deci daca cumpar un cartus, tiparesc o pagina (sau nici una) si se strica, e normal sa nu beneficiez de garantie? La urma urmei, "consumabila" este cerneala din acel rezervor (cartus), pentru ca ansamblul in sine implica niste chestii electronice/mecanice/etc.

Dar exista stipulat in vreo lege ceva referitor la aceste "consumabile"? Este normal sa dau un milion pe un astfel de cartus si sa n-am nici o garantie? Inteleg sa n-ai garantie daca s-a stricat din cauza manipularii incorecte.. dar daca se defecteaza singur (in acest caz, ceva de natura electronica) nu trebuie sa existe o garantie?

BTW.. un astfel de cartus permite tiparirea a peste 1000 de pag.. si eu de-abia am tiparit vreo 10 (se poate observa ca este plin si intact). Dar au dreptul sa mentioneze in certificatul de garantie ca nu se acorda garantie "consumabilelor"? Nu mai zic ca nici nu sint definite in mod explicit aceste "consumabile"..

Dar vreau sa mentionez un exemplu asemanator, dar opus ca si abordare: am cumparat recent o baterie pentru telefon si am primit din partea vinzatorului garantie (1 an). Si nu se poate spune ca o baterie nu reprezinta un "consumabil" pentru un telefon (si nu numai). Mai ales ca bateria chiar poti s-o folosesti incorect si s-o deteriorezi.

Asadar.. stie cineva ce articole de lege (norme de aplicare) fac referire la aceste "consumabile"?
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2008
lifer, utilizator
Nu mai stiu unde sunt definite, insa consumabile sunt acele parti dintr-un produs care isi consuma substanta prin folosire, la finalul acestui fapt, ele nemaiputand fi folosite.
Legal adica, sunt acele lucruri ca: benzina, ulei, cartus, tus etc. Astfel, cartusul in care se gaseste cerneala este numai un accesoriu prin care se utilizeaza tusul, nu este un produs in sinea lui.
In ceea ce priveste bateria de la telefon, aceasta este, prin natura sa, reincarcabila... Prin urmare, la consumarea energiei continute, ea se poate reumple. Nu este un accesoriu al energiei ci un bun in sine si este astfel creat pentru o folosire repetata. Prin urmare, beneficiaza de garantie.
O baterie alcalina, de exemplu, nu are garantie! Nici daca e duracel! :P
Bun, dar si cartusele sunt reincarcabile! :D
Avem o lege privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, dar n-am timp momentan sa ma uit prin ea (L 449/2003).

Alte discuții în legătură

Imprimante, dreptul de proprietate: de ce nu pot cumpara consumabile de la care producator vreau? vulturu39 vulturu39 Eu stiu ca daca cumperi un bun, este proprietar pe acel bun in totalitate cat timp nu se specifica altceva la cumparare. Credeam ca si cu imprimantele este la ... (vezi toată discuția)
Produs incomplet - returnare contravaloare? stefanel1a stefanel1a Buna ziua. Am cumparat pe 24.10.2015 un multifunctional (imprimanta + scanner) pentru a-l face cadou unei cunostinte de ziua ei, adica pe 24.11.2015. ... (vezi toată discuția)
Returnare acumulator auto florin60 florin60 Acum trei zile am fost la un magazin de piese auto ,pentru a cumpara un acumulator auto .Am spus vinzatorului caracteristicile masinii mele (1.9 tdi ,131cp ... (vezi toată discuția)