avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia primita de la mama mea.Eu cu mama detinem impreuna un apartament.Mama mi-a lasat prin donatie, cu uzufruct pe timpul vietii, partea dansei, adica jumatate din apartament.Sora mea poate sa atace acest act de donatie cand nu o mai fi mama?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:01, 29 Octombrie 2010
Va trebui sa reveniti cu detalii referitoare la unele aspecte ...cronologice. Astfel, este important daca divortul parintilor a fost urmat si de partaj, ca accesoriu al acestuia, pentru separatia patrimoniului comun, inaite de decesul tatalui, sau nu. In principiu, succesiunile se dechid la moartea lui de cujus, iar drepturile succesorale se stabilesc la dezbaterea succesiunii. Tot in principiu, actele de liberalitate (donatii, legate testamentare) facute in favoarea unui succesor se raporteaza la masa succesorala, iar mostenitorii rezervatari (descendenta/sora in cazul dvs.) pot cere reductiunea acestora, in situatia in care incalca rezerva. Cu toate ca tatal a lasat sorei totul, asa cum spuneti, la decesul mamei se va deschide si ulterior se va dezbate succesiunea mamei, iar nu a tatalui. De aceea, la dezbaterea succesiunii mamei dvs. actul de liberalitate (donatia), se va raporta la acea masa succesorala si luarea in considerare a rezervei surorii dvs. ca descendent al mamei decedate. Este adevarat ca sora dvs. a preluat, prin preluarea patrimoniului tatalui, intreaga avere a acestuia,, dar acest lucru are legatura cu patrimoniul mamei numai in ipotezele in care aceasta preluare a fost numai una de fapt, ca posesie, iar patrimoniul tatalui decedat a fost preluat ca patrimoniu ce cuprindea inca, bunuri in coproprietate cu ale mamei, fiindca nu se efectuase partajul dupa divort. Un alt aspect important il reprezinta si deybaterea succesiunii dupa tata. Daca aceasta s-a efectuat, iar in urma acesteia sora dvs. a preluat intregul patrimoniu al tatalui prin renuntarea la succesiune a dvs., atunci nu puteti emite nicio pretentie in legatura cu patrimoniul tatalui decedat.
In principiu insa, va trebui sa ma lamuriti care este legatura intre patrimoniul tatalui decedat (si divortat de mama dvs. si patrimoniul mamei dvs.). Pentru ca in esenta, daca divortul a avut loc cu efectuarea partajului, patrimoniul tatalui dvs., ca universalitate succesorala ce se imparte la decesul acestuia si acela al mamei dvs., (care se va imparti la decesul dansei), nu este nicio legatura! Iar in acest caz, la decesul mamei, sora dvs. poate cere reductiunea donatiei facute de mama in favoarea dvs., raportata la masa succesorala a mamei si daca incalca rezerva ei succesorala din acest patrimoniu!
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
ContSters36411, utilizator
Fiind de acord cu Zaharia, in opinia mea poti sa fac expertiza de tot si sa oblig sa renunt pe sora la sucesiunea mamei in casa si mai te da o diferenta de bani cu renunta ta la anularea sucesorala tatei. Daca nu faci asa poti sa anulez sucesiunea daca nu exista testament sau prin el nu s-a facut rezerva sucesorala in favorea ta. Daca exista testament, mama ta poate fac in justitia si ea unul ca si las doar parte rezervata ca sa nu incalci rezerva ei succesorala. Expertiza si acord cu diferenta de bani cu renunta la sucesiunea de bonuri prezenti. Tot cu un avocat expert si/sau un notar.
Revin pentru a da mai multe detalii in cazul meu. Mama mea si tatal meu s-au despartit acum 10 ani dar nu au facut partaj.In urma divortului tatal meu a ramas cu 2 garsoniere pe care le-a dat sorei mele prin contract de vanzare cu uzufruct, iar mama mea a ramas cu un apartament de 2 camere . Acest apartament este pe numele meu si al mamei mele.In decembrie 2010 mama mi-a facut donatie pe jumatatea de apartament in favoarea mea cu drept de uzufruct pe timpul vietii.Revin la intrebarea mea sora mea poate sa atace acest act de donatie? Si daca da eu pot sa o atac pe ea deoarece inca o data va spun ca valoarea garsonierelor depaseste cu mult apartamentul meu.Astept un raspuns.Va multumesc
Vanzarea nu se raporteaza la masa succesorala. Deci nu prea aveti de ce si cum s-o "atacati" decat pe motive care tin fie de incheierea valabila a actului in momentul acelei incheieri (cele generale/consimtamant, capacitate etc. fiind practic aproape imposibil de dovedit a nu fi fost indeplinite, mai ales ca tatal dvs. nu mai este), iar daca este vorba de un motiv de anulare ce tine de calitatea de proprietar a tatalui la data vanzarii, sau de simulatie, atunci este altceva. Aceste doua situatii va pot da posibilitatea unei actiuni in anularea actului. Daca tatal dvs. decedat a putut sa vanda in timpul vietii apartamentul, ar trebui insa sa insemne ca acesta era proprietatea lui. Daca vanzarea s-a facut sau nu in mod corect si perfect legal, precum si, pe cale de consecinta, valabilitatea actului de vanzare-cumparare a acelui apartament, nu au insa nicio relevanta, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti de anulare a actului cu pricina. Astfel, la deschiderea succesiunii mamei dvs., sora dvs. va putea veni la succesiune si cere reductiunea donatiei facute cu incalcarea rezervei ei succesorale. De aceea nu inteleg de ce mama dvs. nu v-a facut un act de vanzare-cumparare a cotei parti ce ii apartine, cu pastrarea aceluiasi drept de uzufruct viager. Era cea mai sigura modalitate.
Raspunsul a Zaharia e total si complet corect. Dar eu revin cu propositia mea. Ar fi bine sa faci o propunerea pe sora ta. Consistent in: ai facut un contract de vanzare cumparare fara cauza, (cauza nula) pentru ca nu ai platit nimic, si voi ataca acest act de donatie ascuns. Intretimp , mama va traí multi ani, e sanatoasa si femeie traiesc multi ani. Daca nu faci plata a diferenta de bani, dupa anularea actului voi deschid sucesiunea a tata si imi apartine sumate. Eu doar vreau sa ne intelegem si sa fim drepti. Tu ar luati rezerva mamei si eu rezerva tatei, si diferenta se plateste in bani.Ne ducem la notar (mai bine la avocat) si facem declaratiile corespunzatoare a aceasta intelegerea.
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act vanzare cumparare nitucornel nitucornel Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)