avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributii contracte mandat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributii contracte mandat

Am intrebat la administratia financiara sector 2, despre incadrarea contractelor de mandat de la asoc de prop, si mi-au raspuns ca sunt venituri asimilate salariilor, cf. art 55 din codul fiscal si ca trebuie sa retin aceleasi contributii ca si pt CIM, mai putin ITM si somaj pt pensionari.
Deci indiferent daca sunt sau nu pensionari trebuie sa retin si cas .
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 16:11, 29 Octombrie 2010
In conformitate cu prevederile pct 68 alin (h) din normele metodologice date in aplicarea art 55 din Legea nr 571/2003 privind Codul fiscal ,cu modificarile si completarile ulterioare,aprobate prin HG mr 44/2004 ,in vederea impunerii,sunt asimilate salariilor indemnizatiile ,primele si alte asemenea sume acordate membrilor alesi =presedinte ,administrator,cenzor din cadrul asociatiilor de proprietari/locatari
In aceasta situatie,platitorul venitului,respectiv asociatia ,are obligatia de a calcula,retine si vira atat contributiile individuale obligatorii cat si impozitul pe salariu determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul,determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile individuale obligatorii
Obligatiile ce revin platitorului de venituri in privinta cu declararii si platii contributiilor sociale sunt prevazute in OUG nr 82/2010 la art III astfel :1,2,3,4,5,11,13,14,17a),b) ,19
Am o Decizie de la CNPAS prin care se recunoaste ca sunt refugiat politic, in baza Legii 189 / 2000. In baza prevederilor respectivei Legi am o multime de privilegii (de care nu am beneficiat) printre care si scutirea de la contributiile la bugetele sociale. Nu am gasit nicaieri abrogarea respectivei Legi. Sunt pensionar si totodata ales si am contract de mandat pe o perioada de 4 ani cu Asociatia de Proprietari din imobilul in care locuiesc, pentru activitatea de cenzor. In aceasta situatie ce trebuie sa fac ?
Legea 189/2000 va da unele drepturi si beneficii insa nu si scutirea de la plata contributiilor sociale.
Sunteti totusi scutit de plata contributiei la somaj si la pensie pentru ca sunteti pensionar.
Impozitul si contributia la sanatate sunt obligatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila MACRIS CISTIAN MACRIS CISTIAN este legal sa se incheie conentii civile de catre asociatiile de proprietari pt administrator,cenzor etc sau trebuiesc incheiate contracte individuale de munca ... (vezi toată discuția)
Contributii conventie civila administrator bloc auradrag auradrag in declaratia 102 (decl fiscale 2010 - vers 1.0.2.6) exista rubrici speciale pentru conv civile, aferente contrib de CAS si somaj, dar nu exista si pt ... (vezi toată discuția)
Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)