avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubire RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubire RCA

Daca persoana pejudiciata intr-un accident auto a acceptat si a incasat despagubirea RCA platita de firma de asigurare, mai poate da in judecata persoana vinovata de producerea accidentului (asigurat RCA) pentru a obtine o suma in plus. Ce sanse de castig are?
Se poate, dar trebuie sa dovedeasca prejudiciul total, care sa il depaseasca pe cel acoperit deja de RCA.
Asiguratorul a platit deja dauna totala. Daca prin decizie judecatoreasca se stabileste o suma mai mare, cine va fi obligat la plata diferentei: vinovatul care a produs prejudiciul sau firma de asigurare care datorita RCA este obligat la despagubirea prejudiciului cauzat prin intermediul vehiculului asigurat?
Daca instanta stabileste un cuantum mai mare, inseamna ca prejudiciul nu a fost acoperit complet. Societatea de asigurare RCA plateste maximul asigurat si niciun leu peste. Ceea ce depaseste acest prag trebuie acoperit de cel care a produs prejudiciul.
Si pot fi nu numai daune materiale... adica daca a platit dauna totala, omul poate cere despagubiri morale...
Ce intelegeti prin "maximul asigurat"?

Alte discuții în legătură

Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca inainte de finalizarea procesului penal bianca23 bianca23 Buna ziua, Sotul meu a fost implicat intr-un accident in urma caruia a decedat o persoana(Dumnezeu sa-l odihneasca in pace) si 3 masini au fost avariate(toate ... (vezi toată discuția)
Probleme rca omniasig ContSters63677 ContSters63677 Buna ziua, Avem o problema cu o despagubire de la RCA Omniasig. Acum 2 zile am avut un incident. Ne-a tamponat in spate o masina care, neadaptand viteza la ... (vezi toată discuția)