Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri sunt mostenite altele cumparate in timpul casatoriei.Tatal meu este si el de acord cu trecerea intregii averi catre mine. Mentionez ca mai am o sora care nu se intelege cu parintii mei, de aceea si decizia lor destul de transanta. Care este cea mai buna modalitate de trecere a averii parintilor catre un copil dupa sau in timpul vietii, astfel incat actul sa aiba sanse putine sa fie atacat de mostenitorul rezervatar? Eu personal as opta intre un contract de vanzare sau un contract de intretinere. Cum demonstrez in instanta in cazul vanzarii cumpararii de unde am avut atatia bani. Contractul de intretinere nu poate fi asimilat cu o donatie deghizata???
Avand in vedere cele spuse mai sus, ma gandeam ca ar fi bine si un contract de intretinere, in acest caz nu mai e necesar sa demonstrez ca si in cazul vanzariii cumpararii provenienta unor bani pe care nu ii am. Ce sanse are mostenitorul sa demonstreze ca un contract de intretinere esteo donatie deghizata, chiar daca eu chiar imi indeplinesc obligatiile conform acelui contract.Intrebarea ramane:contract de vanzare sau contract de intretinere de la parinti catre unul din copii cand mai exista un mostenitor legal???????
contractul de intretinere nu este o liberalitate . ;)
in acest caz varianta contractului de intretinere este recomandata .
dupa autentificarea contractului il inscrieti in CF si va respectati obligatiile contractuale asumate .
acest contract nu va putea fi atacat in instanta de catre sora dvs.
si varianta contr. de vanzare-cumparare este ok , cu conditia ca intr-adevar pretul contractual sa fie real si plata sa se efectueze .
nu vad de ce ar trebui sa justificati dvs. provenienta banilor ??
in cazul in care sora dvs. ar ataca actul de v-c in instanta dansa trebuie sa demonstreze ca plata nu s-a efectuat B-)
Multumesc pentru raspuns.
In cazul contractului de intretinere nu se aplica art 845 Cciv???
Art. 845. Valoarea bunurilor înstrăinate unui succesibil în linie dreaptă, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervă de uzufruct va fi socotită în portiunea disponibilă si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptă care a consimtit la aceste înstrăinări. (C. civ. 738, 751 si urm., 841 ).
Intretinatorul continua sa locuiasca in apartamentul sau, in acest caz nu poate fi interpretat acest aspect ca o donatie deghizata.
art. 845 nu vizeaza si contr. de intretinere. se refera doar la contr. de v-c cu clauza de uzufruct sau renta viagera.
astfel incat contr. de intretinere nu poate fi interpretat ca fiind o donatie deghizata.
faptul ca intretinatorul locuieste sau nu cu intretinutii n-are nici o relevanta !!