avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere de divort introdusa prin mandatar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere de divort introdusa prin mandatar

Buna,
vreau sa ma lamureasca cineva asupra aspectului introducerii cererii de divort prin mandatar.
Persoana la munca in strainatate doreste sa divorteze dar nu poate sa introduca cererea de divort pentru ca nu are cum avand in vedere ca lucreaza.
Poate fi introdusa prin mandatar cu procura judiciara prin care sa se faca dovada ca lucreaza dincolo.
Vine in Romania facve procura si pleaca inapoi.Multumesc.
actiunea o poate trimite si prin posta de acolo de unde este. apoi rezolva cu procura, pentru a fi reprezentat la infatisarile ce vor urma.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
MYRA CIMPEAN , Avocat
Actiunea de divort poate fi depusa fie personal , fie prin mandatar.
Astfel, avand in vedere ca nu va puteti deplasa pentru depunerea actiunii personal ( caz in care partea este identificata cu CI), puteti angaja un avocat pe care sa-l imputerniciti in baza unei procuri speciale pentru demararea procedurii de divort, respectiv redactare actiune, depunere actiune si reprezentare juridica in instanta urmand sa inmanati acestuia si inscrisuri doveditoare al resedintei din tara in care va aflati.
Procura poate fi:
-intocmita la misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera al Romaniei din tara in care aveti resedinta,
- intocmita de notari publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 la Tribunalul din localitatea de resedinta din tara respectiva.




Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Dar aici in Romania nu poate fi facuta de catre un Notar?
Bineinteles ca poate fi intocmita de un notar si in Romania, daca partea doreste sa vina in tara.
Am indicat posibilitatea intocmirii procurii numai din strainatate in ideea ca nu este imperios necesara deplasarea pentru angajarea unui avocat si intocmirea actelor. Acum ramane evident la aprecierea persoanei in cauza cum doreste sa procedeze.
..cu procura sau fara , mai ramane si la latitudinea grefierei care primeste cererea prin posta sau a judecatorului de serviciu

ex: judecatoria sectorului 3 restituie in baza art 612(4) toata documentatia pe motiv ca trebuie depusa de unul dintre soti si refuza depunerea (primirea) actelor cu procura ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din strainatate soricelul soricelul daca vreau sa ma reprezinte un avocat in romania la procesul de divort cum fac fara sa ma duc in tara trebuie neaparat sa fac imputernicire la notariat sau e ... (vezi toată discuția)
Procura - apostila teomicri teomicri Buna ziua, imi trebuie o procura de la sotul meu ,care e acum in Anglia ,pentru a semna la banca prelungirea creditului.Sa se duca la ambasada (consulat) ? O ... (vezi toată discuția)
Divort rapid filimongeanina filimongeanina BUNA ZIUA.SUNT DESPARTITA IN FAPT DIN 19 NOV2007,DAR PTRCA AM PLECAT IN ITALIA ,UNDE SUNT SI ACUM,NU AM DIVORTAT.AS VREA SA STIU CARE E CEA MAI SIMPLA SI ... (vezi toată discuția)