avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cheltuielile efectuate cu scolarizarea mea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cheltuielile efectuate cu scolarizarea mea

Buna seara,
Am absolvit Academia Tehnica Militara, si sunt in activitate de 4 ani . Legile adoptate de Guvern in anul 2010 au anulat motivele care au stat la baza hotararii mele de a alege si urma cariera de militar activ, combinata cu cea de inginer, acceptand constrangerile , interzicerea sau restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati, rigorile si disciplina activitatii conform juramantului militar depus in slujba tarii.
Continuarea activitatii mele in sistem nu-mi confera incredere intr-un viitor normal pentru mine si viitoarei mele familii.
Asa ca am hotarat sa-mi depun demisia, si la cei 27 ani sa-mi gasesc o noua slujba, astfel cheltuielile bugetare ale tarii var fi mai mici.
INTREBARI:
A. Apelez la competenta dvs. si va rog sa-mi dati un sfat in privinta urmatorului fapt:
La inceputul cursurilor in Academie, ne-au pus sa semnam o hartie prin luam la cunostinta ca voi suporta cheltuielile efectuate de institutie cu scolarizarea mea daca voi parasi sistemul in cel putin 10 ani.
Legile date de Guvern ma determina sa concluzionez ca amputarea Statutului cadrelor militare, anuleaza angajamentele semnate de mine inclusiv cele legate de suportarea cheltuielilor legate de scolarizarea mea.
Am vreo sansa sa merg in instanta si sa castig ?

B. Cum pot afla care este echivalarea diplomei- specializarii- cu cele din viata civila?
Va multumesc.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: rududoo , utilizator 07:55, 1 Noiembrie 2010
Pana acum nu cunosc cazuri in care sa se castige in instanta un asemenea proces , mai ales ca prin acel contract nu se garanteaza un anumit grad de salarizare , ci se urmareste recuperarea sumelor cheltuite de stat cu formarea ....
A. Pentru echivalarea studiilor militare cu studii civile:
1. Echivalarea studiilor militare cu studii civile în Ministerul Apărării Naţionale se realizează în baza unor nomenclatoare – cu funcţii şi specialităţi civile în care pot fi încadraţi absolvenţii instituţiilor militare de învăţământ – elaborate cu acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
2. Absolvenţii cu diplomă de licenţă ai instituţiilor militare de învăţământ superior (începând cu anul 1994), care deţin titlul de « ofiţer licenţiat » sau « licenţiat », potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 645 din 04.08.2000, sunt absolvenţi ai învăţământului universitar militar de lungă durată, iar diplomele de licenţă sunt recunoscute de Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în acest sens, nemaifiind necesară echivalarea studiilor.
3. Persoanele care au absolvit instituţii militare de învăţământ, până în anul 1994, pot solicita echivalarea studiilor numai în situaţia în care sunt trecuţi în rezervă şi urmează a se angaja în funcţii şi specialităţi civile. Pentru aceasta, se pot adresa, în scris, şefului Direcţiei Management Resurse Umane (U.M. 02418 Bucureşti), anexând xerocopii după următoarele documente:
- ofiţerii absolvenţi ai Academiei Militare – xerocopii după diploma de absolvire a şcolii militare şi a Academiei Militare ; cei care au Atestat de Ofiţer Licenţiat eliberat de Direcţia Management Resurse Umane cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării nu mai necesită echivalare ;
- ofiţerii absolvenţi ai şcolii militare de ofiţeri cu durata de 3-4 ani – xerocopii după diploma de absolvire a şcolii militare ;
- maiştri militari şi subofiţerii – xerocopii după diplomele de absolvire a şcolii militare şi a liceului (şcoală profesională, învăţământ de 10 ani etc.).
4. Ofiţerii care au urmat instituţii militare de învăţământ cu durata mai mică de 3 (trei) ani, nu îndeplinesc condiţiile legale de echivalare a studiilor potrivit Nomenclatorului cu funcţii şi specialităţi în care pot fi încadraţi ofiţerii posesori ai diplomelor care atestă absolvirea instituţiilor militare de învăţământ nr. 4769/1979.
Pentru a se încadra în prevederile Nomenclatorului nr.M. 4769/1979, ofiţerii trebuie să fie absolvenţi ai şcolilor militare de ofiţeri, cu durata de 2 ani, plus un curs (şcoală) de perfecţionare sau de specializare cu durata de minimum un an.
Bafta!
Va multumesc pentru promptitudine.
Oricum sunt hotarat sa parasesc sistemul. In primul rand eu am absolvit numai cursurile Academiei care este acreditata de MEC ca si Politehnica de ex.. Anterior nu am avut nici o tangenta cu armata- am absolvit un liceu de cultura generala, si trag concluzia, ca platind acum la plecarea din sistem, Academia Tehnica Militara este o facultate privata?, aceasta fiind o institutie de stat ca si Politehnica.

La cea de-a doua intrebare a mea:
-stiu ca diploma mea nu are nevoie de nici o echivalare;
- problema e referitoare la specializarea trecuta pe diploma: cine si cum hotareste ca specializarea trecuta pe diploma este aceeasi, cu de ex. cea a unui absolvent al Fac. de Automatica si Calculatoare –sectia Calculatoare?
Inca o data va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echivalare studii militare cu studii civile dori57 dori57 Am terminat in august 1983 Scoala de ofiteri activi tancuri si auto(arma auto)cu durata de 3 ani.In anul 2001 (iunie)mi-am incetat activitatea. Cu ce ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit pe venit rududoo rududoo Buna seara, Intr-o interventie anterioara spuneam ca m-am hotarat sa plec din sistem. Sunt absolvent al Academiei Tehnice Militare , Fac. Sisteme Electronice ... (vezi toată discuția)
Studii medii? angizah angizah Va rog frumos dati-mi o solutie. Am o persoana care a absolvit 4 ani de liceu dar nu are diploma de bacalaureat .Are un certificat de absolvire a liceului ... (vezi toată discuția)