Tatal meu este refugiat din Basarabia. Pentru despagubirile acordate de statul roman acestor refugiati, tatal meu trebuie sa depuna la dosar si o dovada ca este refugiat. Autoritatile statului raspund constant ca tatal meu nu figureaza ca refugiat in scriptele lor. Detinem ceva inscrisuri, mai exista martori in viata care sa poata sustine calitatea de refugiat al tatalui meu. Ar fi o solutie sa initiem un proces in instanta pt. ca tatal meu, in baza probelor pe care le are, sa obtina calitatea de refugiat? Cum se numeste o astfel de actiune? Cu cat se timbreaza? Multumesc.
Aveti de urmat acesti pasi:
1. depuneti o cerere de acordare a statutului de refugiat la Oficiul Român pentru Imigrări la care anexati copii de pe actele detinute.
2. In termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, Oficiul Roman pentru Imigrari trebuie sa va raspunda la cererea dvs.
3. daca va considerati vătămat în dreptul dvs ori într-un interes legitim, printr-un actul administrativ de respingere a cererii sau prin nesoluţionarea în termenul legal a cererii, va puteti adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim , precum şi pentru repararea pagubei ce v-a fost cauzată.