avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire

buna ziua.Ce proceduri potrivit legii pot initia in vederea anularii certificatului de urbanism emis precum si autorizatiei de construire de catre primarie, in conditiile in care sunt nereguli in sensul ca : memoriul intocmit pentru eliberarea autorizatiei de constructie/desfiintare conform legii 50/1991 cuprinde fotografii cu un alt imobil decat cel ce trebuia desfiintat si asta datorita faptului ca respectivul imobil mai intai a fost demolat si ulterior s a solicitat autorizatie pentru desfiintarea lui .
Autorizatia eliberata este pentru un imobil p+m ,in realitate s a construit P+1.
S-au construit deasemeni balcoane cu vederi spre proprietatea vecina si fara a fi prevazute in aut de construire.Am sesizat prin plangere Serviciul de Urbanism si in urma verificarilor ,proprietarul a fost sanctionat contraventional cu suma de 3000 lei.Problema este ca acesta merge mai departe cu constructia si nu tine cont de prevederile certificatului de urbanism si a aut .de construire.Ce putem face noi vecinii in aceasta situatie ?Sa contestam in contencios administrativ eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire tinand cont de modul inselator in care s -a desfiintat initial constructia existenta ?Dar si pentru faptul ca s a permis constructia pe o suprafata de doar 54 mp iar beneficiarul constructiei s a folosit de teren in proportie de 90%? P.O.T nerespectat .S au sa mergem direct in instanta pentru judecarea pe fond a cauzei privind ridicarea acestei constructii cu nerespectarea actelor administrative emise ? va multumim pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 18:44, 4 Noiembrie 2010
chiar nu e nimeni dispus cu un sfat sa ma indrume ?
Va sugerez sa faceti plangere scrisa la Inspectoratul de Stat in Constructii.
Legea 50/1991
Art. 26
(1)Constituie contravenţii următoarele fapte, ...
b) executarea sau desfiintarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic, a lucrarilor prevazute la art. 3, ... precum si continuarea executarii lucrarilor autorizate fara solicitarea unei noi autorizatii de construire
j)neorganizarea şi neexercitarea controlului privind disciplina în autorizarea şi executarea lucrărilor de construcţii de către compartimentele abilitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene şi al primăriilor, în unităţile lor administrativ-teritoriale, potrivit prevederilor art. 27 alin. (3) şi (4), precum şi neurmărirea modului de îndeplinire a celor dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (3);
k)neîndeplinirea, la termenul stabilit, a măsurilor dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii la controlul anterior;

Art. 27
(1)Organele de control ale consiliilor judeţene şi ale primăriilor au obligaţia de a urmări respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale, potrivit competenţelor de emitere a autorizaţiilor de construire/desfiinţare.
(3) Contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1),cu exceptia celor de la lit. h)-l) , se constata si se sanctioneaza de catre compartimentele de specialitate cu atributii de control ale autoritatilor administratiei publice locale ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor, pentru faptele savarsite in unitatea lor administrativ-teritoriala.
(4)Contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. h), i) şi j) se constată şi se sancţionează de către organele de control ale consiliului judeţean, pentru faptele săvârşite pe teritoriul judeţului respectiv, şi, după caz, de către cele ale municipiului Bucureşti.
Art. 28
(1)O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2)Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente
Art. 29
(1)Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se exercită de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe întregul teritoriu al ţării, şi de inspectoratele teritoriale ale acestuia, care dispun măsurile şi sancţiunile prevăzute de prezenta lege.
(2)Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise.
(3)Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale încunoştinţează autoritatea administraţiei publice pe teritoriul căreia s-a efectuat controlul asupra constatărilor şi măsurilor dispuse. În această situaţie organele de control ale consiliilor judeţene sau locale, după caz, au obligaţia să urmărească modul de conformare privind cele dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere in constructie haiduc haiduc Nu stiu daca am formulat corect titlul topicului, dar am si eu o intrabare (am gasit pe forumul dvs. raspunsuri ceva mai vechi, din 2008): mai e valabil ... (vezi toată discuția)
Distanta intre case edisor edisor BUNA, SUNT NOUA PE AICI .A-SI VREA SA INTRE , DACA STIE CINEVA CARE ESTE DISTANTA LEGALA INTRE 2 CASE, SAU MAI BINE ZIS , DISTANTA INTRE GARDUL CURTII MELE SI ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism maria isabela maria isabela Se poate elibera certificat de urbanism pentru o cladire deja construita? (vezi toată discuția)