avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... INREGISTRARE CONVORBIRE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

INREGISTRARE CONVORBIRE

Intr-o cauza penala aflata pe rolul instantei de fond au fost depuse ca probe de procuror transcrierea a doua discutii telefonice purtata de un ziarist cu un inculpat,ziarist cu sotie inculpat.Inregistrarile discutiilor s-au facut de catre ziarist care apoi la solicitarea procurorului i-a pus la dispozitie CD-ul cu inregistrarea convorbirii.
De mentionat ca ziaristul nu a avut autorizare,acord si nimic de acest gen de la procuror pentru a face aceste inregistrari
Face parte proba din categoria probelor legal obtinute???
Cel mai recent răspuns: ContSters174014 , utilizator 21:29, 5 Noiembrie 2010
Tocmai asta era intrebarea,obtinerea probelorin aceasta modalitate este legala?,
Dle Lascoschi,v-as fi recunoscator daca mi-ati da cateva detalii(nr.de dosar sau decizie)pentru a gasi practica la care faceati referire,eventual printr-un mesaj privat.Va multumesc!
av.G.Patrascu
De principiu, probele pot fi considerate ca fiind legal obtinute atata timp cat nu se contesta acest lucru.
Exista si niste hotarari judecatoresti dar trebuie sa le cautati.Cautarea nu este usoara...In fiecare caz in parte se poate considera intr-un fel sau in altul.Conteaza si coroborarea celorlate probe in raport de alte probe.Adica nu exista un standar conform caruia se stabileste ca au fost obtinute legal sau ilegal.
Spre exemplu, calitatea ziaristului in dosar poate duce si ea la diferite solutii...

avocat Claudiu Lascoschi
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu aceste inregistrari se circumscriu disp art. 91 ind. 6 al 2; sunt inregistrari efectuate de catre alte persoane si privesc propriile convorbiri! Cred totusi ca aceste probe pot fi combatute.
In primul rand acest tip de inregistrari nu sunt supuse certificarii, conform art 91 ind 3 C.p.p.! Ori, in aceste conditii transcrierea acestora nu echivaleaza cu procesul - verbal despre care face vorbire art. 91 ind. 3 al 2 C.p.p. Astfel nu exista o data certa, o identitate certa a persoanelor, etc.
Cereti o expertiza tehnica si solicitati audierea suportului original.

Av. Claudiu Sorin Feteanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt toate convorbirile telefonice inregistrate? masterand07 masterand07 Curiozitatea mea se refera la situatia tuturor convorbirilor telefonice. Sunt ele inregistrate in vreun mod? De exemplu, daca intr-o convorbire telefonica s-a ... (vezi toată discuția)
Inregistrare audio - proba in instanta? andrei_coma andrei_coma Buna, spuneti-mi va rog, inregistrarea audio facuta cu telefonul mobil sau cu reportofon este considerata proba in instanta intr-un caz penal sau nu? va ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)