avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

buna seara,
am un apartament de 2 camere care este nelocuit.
detin un fond de rulment de 280 ron.
nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu penalitati de 14 ron.
este corect ca penalitatea sa fie de 200% ( am intrebat si mi s-a argumentat faptul ca nu am platit timp de 5 luni de zile si in adunarea generala s-a votat faptul ca daca nu platesti timp de 3 luni esti penalizat )
ii rog sa-mi micsoreze cota la fondul de rulment dar mi s-a spus ca nu se poate acest lucru
va rog daca ma puteti ajuta si cu niste articole din lege sa-i arat presedintelul si administratorului .
multumesc
Cel mai recent răspuns: daneza_daniela , utilizator 17:46, 10 Martie 2021
1-In conditiile in care nu ati achitat timp de 5 luni c/v cote individuale intretinere,fiti multumit ca asociatia nu a desfasurat procedura de recuperarea debit prin instanta de judecata situatie care va obliga si alte eventuale plati suplimentare
2-Fondul de rulment este prevazut de art 24 din HG nr 1588/2007 si este dimensionat la valoarea echivalenta acoperirii cheltuielilor lunare inreagistrate in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari ,majorate cu rata inflatiei
Fondul de rulment acopera intretinerea pe care o aveati dvs de platit.Cereti asociatiei sa va arate PV prin care s-a stabilit nivelul penalitatilor.Atentie dvs aveti termen de plata fata penalitati de la data limita a termenului de plata afisat pe lista de plata.Ex daca lista lunii ianuarie are ca termen de plata 25.02 dvs pana la data de 25.03 nu DATORATI PENALITATI.
Legea 230/2007
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
bine, bine , dar daca au acel fond si au avut de unde sa plateasca facturile cuvenite apartamentului cum sa ma dea in judecata?
intrebarile mele erau altele.
1. pot sa -mi aplice penalitate de 200% ( la 7 ron restanta sa pui penalitate de 14 ron);
2.cum se poate micsora cota la fondul de rulment avand in vedere ca nu locuieste nimeni in acel apartament si intretinerea este in valoare de cca. 40 ron /luna iar fondul meu este de 280 ron.
Faceti o cerere scrisa catre asociatie sa va detalieze modul de calcul si temeiul legal folosit in calculul penalitatilor.
multumesc foarte mult pentru promtitudine si raspunsuri
o noapte buna.::))

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) in cazul in care exista deja o asociatie care functioneaza la nibelul blocului (4 tronsoane) ralu_florea ralu_florea Buna ziua, As aprecia ajutorul sau opinia dumneavoastra legata de urmatoarea situatie: - un bloc de 4 tronsoane este administrat de o asociatie infiintata ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie locatari Lizzy Lizzy Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste ... (vezi toată discuția)